Pagini

Faceți căutări pe acest blog

5 martie 2012

Glosar- Ingrediente parfumate




Ambra= este o rasina fosila provenita de la o specie de pin (se numeste si chihlimbar)care, avand o vechime de milioane ani, desigur ca nu are miros. In parfumerie sub numele de ambra se ascunde de fapt o fantezie olfactiva care ar vrea sa creeze un miros pentru chihlimbar deci este un acord ambrat care poate fi realizat din boabe de tonka, vanilina, cumarina, labdanum, patchouli si rasini, de obicei styrax sau opoponax.

Ambra gri (cenusie)= este o substanta de culoare cenusie produsa de casaloti pentru a putea digera alimentele mai dure. O parte din ambra trece din stomac in fecale, alta parte este regurgitata de casaloti. Initial are un miros marin si de fecale, dar , plutind pe apa marii, se oxideaza si se foto-degradeaza si isi schimba mirosul. Are miros dulceag, animalic si marin, dar si de pamant. Incepand din 2005, legislatia permite folosirea doar a ambrei care pluteste pe apa marii, in ideea de a proteja casalotii.


Ambreta (fr. Ambrette) (Hibiscus Abelmoschus sau Abelmoschus Moschatus)= planta originara din India din ale carei seminte se extrage un ulei esential frecvent folosit in parfumerie pentru notele de final, ca inlocuitor al moscului animal. Are textura uleioasa, grasa, dar nu prea are alt miros decat acela caracteristic uleiurilor vegetale alimentare. Nu are atat calitati parfumante, cat de fixare a parfumurilor.




Ambroxan= produs de sinteza, sintetizat pentru prima data in 1950, care reconstituie pe cale chimica mirosul natural de ambra gri, produs metabolic al casalotilor.

Amil- salicilat= produs de sinteza folosit in parfumerie pentru a reda note verzi-florale, usor dulci si balsamice

Anason stelat (chinezesc) (Lilicium Verum) = fructul unui arbore vesnic verde asiatic, de forma stelara, folosit in bucataria asiatica si in parfumerie. Are si proprietati curative (antibacterial, antifungic, expectorant,antireumatic). Olfactiv seamana cu anasonul, drept pentru care este adesea folosit in Europa ca substitut al acestuia sau in combinatie cu el la prepararea unor bauturi alcoolice precum Pernod sau Pastis. 




Artemisia (lb. franceza)= pelin

Aurantiol=substanta de sinteza utilizata in parfumurile florale, cu note de flori de portocal, tei sau tuberoza

Baies Rose= piper roz. De fapt nu e este piper, ci este fructul de culoare rosie al unui arbore vesnic verde, numit Schinus therebintifolius. Apare sub foarte forme : piper de Reunion, piper de Bourbon, piper de Peru. Aroma este asemanatoare cu a piperului, fiind usor dulce si cu un usor miros de anason.



Balsam de Peru= rasina care se extrage prin crestare din arborele Myroxylon balsam, care creste in America de Sud si in America Centrala. Este folosit atat ca antiseptic, cat si in parfumerie ca fixativ, in notele finale ale parfumurilor. Are un miros foarte placut, dulceag, de vanilie si scortisoara, usor fructat, dar, in secundar, poate avea si un usor miros de fum, de migdale sau piele. El confera parfumului moliciune, caldura si il catifeleaza.

Benzoin= rasina obtinuta din Styrax benzoin (benzoin de Sumatra) sau din Styrax tokinensis (benzoin de Siam) prin incizii facute in scoarta copacului. Initial rasina este lichida, dar ulterior se solidifica. Se foloseste in parfumerie ca fixativ, aparand  adeseori enumerat in notele de baza ale parfumrilor. Deoarece contine vanilina, are un usor miros de vanile. In secundar are si miros de scortisoara si este dulceag.

Boabe de tonka= sunt semintele arborelui Dipteryx odorata, originar din America de Sud. Aceste seminte contin o substanta numita cumarina care poate fi folosita ca substitut mai ieftin al vaniliei. Mirosul degajat seamana mai mult cu mirosul de cireasa amara decat cu cel de vanilie, cum adesea se spune. Miros tipic de boabe de tonka se regaseste in notele parfumului La Petite Robe Noir (chiar in notele de varf).Boabele de tonka au fost sau mai sunt folosite si in gastronomie, dar azi folosirea lor a fost interzisa sau restrictionata caci folosirea lor reprezinta un factor de risc.

Boabe de tonka
Buchet= amestec de note florale.

Calone= substanta de sinteza descoperita in 1966 si folositadin 1980 in parfumerie pentru a evoca note marine, ozonice, cu vag iz floral.

Cardamom verde (Elettaria cardamomum)= planta raspandita in India, Sri Lanka, Maleazia si Indonezia ale carei seminte sunt folosite in gastronomie, drept condimente si in parfumerie.


Cashmeran= produs sintetic de laborator, folosit in notele de baza ale parfumurilor. Numele lui a fost derivat din casmir deoarece el da o textura moale, catifelata, senzuala parfumurilor. Are un miros foarte complex de mosc, lemnos, usor picant, cu nuante florale.

Cassis (in lb. franceza) = coacaza neagra

Castoreum= secretie de culoare galbuie produsa de doua glande situate intre anus si organele genitale ale castorului  (Castor fiber) cu care animalul isi marcheaza teritoriul. In parfumerie este folosit in special pentru a reda mirosul de piele.
Castor


Champaca ( Magnolia champaca)=specie de magnolie, nativa in Asia de Est si de Sud-Est. Este un arbore de mari dimensiuni, vesnic verde, care face flori foarte frumos mirositoare, de culoare alba sau galbena. A fost mai rar folosita in parfumerie, fiind cultivata mai ales de parfumurile de nisa.

Champaca

Cedrat= termenul frantuzesc pentru lamaie (Citrus medica)

Cetalox= produs de sinteza folosit pentru a reda notele ambrate si a conferi caldura si profunzime parfumurilor.

Cistus=vezi labdanum

Copaiba (Copaifera officinalis)= copac cu flori albe, grupate pe tije terminale. Din flori se extrage ulei esential cu aplicatii mai ales in medicina traditionala. Rar, uleiul a fost folosit si in parfumerie, avand un miros fin, usor fructat, de intensitate mica, cu caracter tonic, linistitor
.
Cumarina= substanta toxica de origine vegetala. Printre altele se gaseste in boabele de tonka. A fost descoperita in 1822 si produsa pe cale sintetica inca din 1868. Astazi se mai foloseste mai mult in parfumerie, fiind interzisa folosirea ei ca aromatizant alimentar in majoritatea tarilor (1954 interzisa in SUA) caci se crede ca ar fi cancerigena. Unele tari admit folosirea ei ca aromatizant alimentar, dar in concentratii care nu depasesc 1 mg/1 kg. Are un miros asemanator samburilor de cireasa amara.


Davana= ulei esential obtinut dintr-o planta numita Artemisia pallens, originara din India. Mirosul este foarte versatil, dulceag, lemons, cu iz de vanile, usor camforat si fructat.

Artemisia palens
Ebanol= substanta de sinteza, produsa de Givaudan, care reproduce mirosul de santal.

Elemi= rasina de Manila, rasina secretata de Canarium luzonicum, un arbore foarte inalt care este nativ in Filipine. Are miros de lamaie piperata si a fost folosita ca substitut pentru tamaie. Da prospetime si luminozitate parfumurilor, fiind usor balsamic.


Epices (in lb. franceza)= condimente

Eugenol= substanta organica care se gaseste in diverse plante (cuisoare, scortisoara, busuioc, nucsoara). Numele substantei vine de la Eugenia aromaticum si Eugenia caryophyllata, deci chiar de la cuisoare, care au continutul cel mai mare de eugenol (70-90%). Se foloseste in parfumerie, dar este restrictionat procentual si in stomatologie ca antiseptic.

Fistic = Pistacia vera, arbore vesnic verde, din zonele limitrofe Maditeranei, din aceeasi familie cu masticul. Se cultiva pentru fructele sale uscate, foarte gustoase si bogate in antioxidanti. Folosirea lui in parfumerie este accidentala.

Farnesol= substanta organica care se gaseste in flori precum trandafirul, neroli, tuberoza. Se produce si pe cale sintetica si este folosit in parfumerie pentru a sublinia mirosurile florale dulci. Nu are miros, dar ajuta la proiectia parfumului si la longevitate. Folosirea farnesolului este restrictionata.

Fixateur 505- fixativ folosit in parfumerie. Are miros puternic de ambra,  lemnos uscat.

Floralozon= produs de sinteza folosit mai ales in parfumurile florale pentru a le da un aer de prospetime, de verde, care aduce si cu briza marii.

Frangipani= plumeria, planta care creste in zonele cu clima calda, avand flori superbe, de culoare alba, galbena, roz sau rosie, cu parfum delicat, usor fructat.


Galaxolide=substanta de sinteza care inlocuieste in parfumuri moscul natural

Galbanum= rasina produsa de o planta numita Ferula gummosa (syn. Ferula galbaniflua) care este nativa in zonele inalte din Asia, azi principalii producatori fiind Turcia si Iranul. Se foloseste adesea in parfumuri pentru a asigura notele verzi, proaspete. Ingredientul are si proprietati balsamice, avand miros de rasinoase.
Ferula gummosa

Garoafa=  in parfumerie se foloseste o varietate de garoafa de gradina numita Dyanthus Caryophyllus care se recolteaza in primele ore ale diminetii, pe soare. Floarea are un miros de cuisoare, motiv pentru care apare si sub numele de cuisoare roz.


Geosmin= produs de sinteza folosit pentru a crea mirosul tipic de pamant dupa ploaie.

Gurmand=  parfum care are nuante comestibile, de genul note de vanilie, miere, ciocolata, fructe coapte.

Hediona= ester folosit in parfumerie, care are miros de jasmin, dar mult mai transparent si luminos decat mirosul uleiului esential de jasmin. A fost izolata din iasomie in 1962 de compania elvetiana Firmenich si folosita pentru prima data in celebrul Eau Sauvage. Azi e utilizata foarte mult in parfumuri florale feminine, in parfumuri fresh masculine, dar si in parfumuri dedicate copiilor. Da fluiditate si prospetime parfumurilor.

Helional (floramelon)= produs de sinteza, cu miros proaspat de flori si de pepene galben

Headspace-technology= tenologie dezvoltata in anii 80", cu ajutorul careia se pot capta mirosurile de plante, flori, alimente. Captarea se face cu ajutorul unui clopot sau al unei sfere etanseizate complet. Se folosete pentru acele arome care nu au putut fi extrase prin tehnicile traditionale ale parfumeriei sau pentru cele care sunt prea scumpe cand se folosesc procedeele traditionale.



Heliotrop (Heliotropium arborescens)= planta din familia Boraginaceae, originara din Peru, cu flori de culoare mov, cu miros de vanilie si caramel.

 

Heliotrop
Heliotropina (piperonal)= substanta organica de sinteza obtinuta pentru prima data in 1869, folosita in parfumuri si definita olfactiv ca un amestec de de vanilina cu cirese. Se gaseste si in unele plante, de exemplu in vanilie.

Hesperide= citrice

Hidroxycitronellal= produs de sinteza folosit in parfumerie pentru a reda mirosul proaspat si verde de lacramioare.
 
Imortele= flori nemuritoare, mai mult sau mai putin parfumate. Sunt foarte multe specii, dar in parfumerie se folosesc uleiurile esentiale provenite de Helichrysum italicum, care creste spontan in special in Corsica si de la Helichrysum angustifolium. Mirosurile lor sunt greu de definit. Helichrysum italicum are un miros dulceag care aduce a fan, miere si curry, in timp ce Helichrysum angustifolium are miros de fructe rosii, miere, tutun si nuci.

Helichrysum italicum

Helichrysum angustifolium


Indol= compus organic care,  in stare pura, arata ca un praf alb si are miros de naftalina. El se gaseste in diverse flori albe (gardenia, iasomie, flori de portocal, ylang-ylang), dar si in fecalele umane. In concentratii mari, indolul are miros de fecale, dar daca concentratia este mica (in jur de 2%) mirosul este floral. Se foloseste in parfumerie atat pentru a crea mirosuri florale, cat si pentru a crea miros de ciocolata, cafea sau fructe.

Ionone= compusi aromatici folositi in parfumerie pentru a reda mirosuri de flori (violeta-alfa-ionona, trandafir-beta-ionona) sau de fructe (zmeura pruna, ananas, cirese).

Iris (Iris pallida, Iris florentina, Iris germanica) = plante ai caror rizomi, dupa decojire si uscare, sunt utilizati, dupa distilarea cu aburi,  pentru obtinerea de ulei esential folosit in parfumerie. Irisul este folosit ca fixativ, in notele de baza si da notele pudrate ale parfumurilor, avand miros dulceag, cald, de violeta deoarece contine multa alfa-ionona. Cei mai mari producatori sunt Italia si Marocul, dar este un ingredient foarte scump.

Iris florentina
Iso E Super= substanta de sinteza descoperita in 1973 si folosita incepand cu 1988 in parfumerie. Primele parfumuri care au folosit-o sunt Fahrenheit/ Dior (1988) si Tresor /Lancome (1990). Este o substanta aproape incolora, usor galbuie, care are un miros usor lemnos, adesea comparat cu cel al cedrului. Este un bun fixativ (asigura longevitatea parfumului) si confera parfumului o textura catifelata, moale.


Karo karounde= arbust din Africa -Leptactina senegambica - cu flori albe, flori care au un miros asemanator cu al iasomiei.


Labdanum= este o rasina care nu se solidifica niciodata, ramane lipicioasa, secretata de unii arbusti vesnic verzi din familia cistus, in principal Cistus ladanifer care creste in Spania si Cistus creticus, raspandit in Grecia continentala si insulele ei.  Arbustii secreta aceasta rasina spre a proteja frunzele si planta, in general, de soarele arzator. In antichitate rasina era recoltata de ciobani prin pieptanarea blanei oilor si caprelor . Azi se obtine prin fierberea frunzelor si crengutelor arbustului. Rasina este folosita in parfumerie ca inlocuitor a ambrei gri de origine animala, avand un miros asemanator acesteia. Se foloseste in parfumerie si pentru a reda nota de piele. Spania este astazi cel mai mare producator de labdanum.

Cistus ladanifer
Lemongrass (Cymbopogon Flexuosus)=cunoscut si sub numele de Citronella, este o ierbacee perena cu miros proaspat de lamaie, drept pentru care i se mai spune si iarba de lamaie. Planta este folosita ca condiment, planta medicinala, dar si in parfumerie pentru notele de varf ale parfumurilor.

Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra)=este o planta erbacee perena, raspandita in Orient si in sudul Europei ale carei radacini sunt foarte bogate in substante zaharoase (de unde si denumirea populara a plantei). Se foloseste in parfumerie mai ales la parfumurile cu tenta mai senzuala.

Lemn dulce
Mastic= rasina secrtetate de un arbore vesnic verfe din zona Mediteraneo- Pistacia lentiscus. Rasina este utilizata ca aromatizant in gastronomie, in terapia unor boli, in parfumerie si in industria cosmetica. Exista si o bautura cu acest nume, Mastica de Chios.

Mirt verde (Myrtus comnunis)= tufa originara din Africa de Nord si zona Mediteranei cu frunze parfumate, utilizate de greci inca din antichitate pentru parfumarea vinului rosu. Are miros usor mentolat, camforat. Are o serie de aplicatii terapeutice, dar este folosit si in parfumerie.



Mosc= este o substanta secretata in perioada de rut de o glanda din zona genitala a unei specii de caprior fara coarne (Moscus moschiferus)) , din familia Moschidelor, care traieste in Asia (Siberia, Mongolia, Koreea). De la un animal se pot obtine maxim 25-30 de grame de mosc, motiv pentru care acest ingredient folosit in parfumerie a devenit extrem de scump, un kilogram ajungand sa coste in jur de 45.000 de dolari. Asa se face ca animalul a fost vanat fara mila, ajungand pe cale de disparitie. In prezent este un animal protejat, iar moscul de origine animala a fost inlocuit cu moscul vegetal,  obtinut din seminte de hibiscus sau cu un produs de sinteza, numit mosc alb..

Mosc alb= este un mosc sintetic care inlocuieste in parfumerie moscul de origine animala. De fapt sunt mai multe produse de sinteza, cel mai vechi (nitro-moscul) fiind descoperit inca din 1888 de catre Alfred Baur.


Muschi de stejar (Evernia prunastri)= este un lichen care traieste in tufe pe stejar, in primul rand, dar si pe alti arbori. El este folosit ca ingredient fixativ in parfumuri,  pentru a crea o atmosfera de umed, de padure si pentru catifelarea parfumului. Este caracteristic pentru parfumurile din categoria cypre. Azi, muschiul de stejar este un ingredient controversat deoarece s-a constatat ca el poate crea probleme dermatologice, drept pentru care procentul lui in parfumuri a fost mult diminuat si limitat. O serie de parfumuri care il contineau in procent ridicat au fost reformulate.

Muschi de stejar

Nard (Nardostachys jatamansi)= planta ierbacee din familia valerianei, cu flori de culoare roz, originara din Asia, ai carei rizomi sunt utilizati pentru extragerea de ulei esential. Nardul a fost folosit inca din antichitate ca planta medicinala, dar si in ritualuri sacre din el facandu-se un mir. Este rar folosit in parfumerie caci are un miros destul de greu, cu iz medicinal, asemanator cu cel de valeriana.

Neroli= flori de portocal amar (Citrus aurantium amara)

Neroli

Nervanolide= produs de sinteza folosit ca inlocuitor al moscului. are miros de mosc, usor fructat.

Opoponax= rasina asemanatoare smirnei, extrasa din arborele Commiphora holtziana, arbore din familia Burseraceae.
Osmanthus (Osmanthus fragans)= arbust originar din estul Asiei (China, Taiwan, Japonia), vesnic verde, care are flori foarte frumos mirositoare de culoare alba, galbena sau portocalie. Uleiul esential de osmanthus este folosit adesea in parfumerie, avand un miros dulceag de caise si piersi coapte.

Osmanthus
Ozonic= termen folosit pentru a descrie mirosul de aer proaspat dupa ploaie sau furtuna.

Patchouli (Pogostemon cabalin)= planta inrudita cu menta, originara din Asia tropicala (Indonezia, Filipine) din care, prin distilare, se obtine ulei esential utilizat in parfumerie, mai ales in notele de baza ale parfumurilor. Are un miros puternic, dulceag, de lemn, pamant, camfor, fum, mucegai, uneori medicamentos. Se pare ca femeile sunt atrase olfactiv de acest miros, de aceea se foloseste mai ales la parfumurile masculine. Dupa miscare hippi din anii 70 » ai secolului trecut, , au devenit foarte populare in randurile femeilor parfumurile care contineau acest ingredient, ele fiind asociate cu eliberarea sexuala.

Patchouli

Petitgrain (lb. franceza)= ulei esential obtinut prin distilarea frunzelor de portocal amar-Citrus aurantium.

Piperonal= vezi heliotropina
 
Rezeda (rechie)=este o planta erbacee, Reseda lutea, care creste spontan in Europa, Asia, Australia. Face flori galbene cu miros dulceag, un amestec de fan cu miere.

Reseda lutea
 
Seminte de hibiscus (ambrette in lb.  franceza)= seminte provenite de la Hibiscus abelmoschus (syn. Abelmoschus moschatus), o planta din familia Malvaceae, originara din India, cu flori galbene. Din aceste seminte, prin distilare, se obtine un ulei essential care are un miros asemanator cu al moscului animal. Se foloseste in parfumerie ca inlocuitor al moscului, in ideea de a  proteja moscul, dar si pentru ca este un ingredient mult mai ieftin.
Hibiscus abelmoschus
Serenolide= produs de sinteza care imita moscul natural

Siaj (sillage in lb. franceza)=termen imprumutat din navigatie, care desemneaza urma lasata pe apa de o ambarcatiune in miscare. Ar fi urma parfumata lasata de purtatorul unui parfum .

Smirna (myrrha)= rasina care se recolteaza de la arborele Commiphora myrrha, din familia Burseriaceae, care creste in Pen. Arabica, Africa, unele zone din Asia. Are miros bland, cu iz de ceara si polen.

Commiphora myrrha

Smirna
Soliflor= parfum care se concentreaza pe o singura floare, fara a fi exclusa existenta altor note florale

Tamaie (frankincense, olibanum)= rasina care se recolteaza  de la arborii din genul Boswellia (se cunosc in jur de 25 de varietati), familia Burseraceae. Tamaia de cea mai buna calitate este cea produsa de Boswellia sacra (syn. Boswellia carteri) si provine de la Dhofar, din Oman. Rasina se recupereaza de la arbori care au minim 8-10 ani, preferabili fiind arborii care traiesc in zone stancoase. Tamaie prelevata de la acelasi arbore se produce si in Yemen. Din Somalia provine o alta varietate de tamaie, care se recolteaza de la Boswellia frereana, iar din India o varietate care se recupereaza de la Boswellia serrata

Boswellia sacra
Tamaie
Terpineol= substanta de sinteza utilizata in parfumurie pentru redarea mirosului de lliac

Toscanol= produs de sinteza folosit in parfumerie pentru a reda mirosul unor plante aromatice, are miros apropiat de busuioc si lemnul dulce.

Trandafir de mai sau Trandafir de Grasse= Rosa centifolia, specie de trandafir folosit in parfumerie pentru mirosul sau bogat, originar din Caucaz, a fost introdus in sec. al XVi-lea si in Europa.


Trandafir de Damasc sau trandafir bulgaresc= Rosa Damascena, specie de trandafir, originar din Iran. Azi se cultiva in Siria, Iran, Turcia, Maroc si Bulgaria.


Velvione= substanta de sinteza, produsa de Givaudan, care reproduce mirosul de mosc, avand aceeasi tenta usor animalica.

Vetiver (Vetiveria zizanoides)= este o planta din familia gramineae-lor, cu aspectul unei ierbi inalte. Azi se cultiva in India, java, Haiti, Tahiti, Reunion. In parfumerie se foloseste doar radacina plantei care, dupa ce a fost uscata, este supusa distilarii la aburi pentru obtinerea uleiului esential. Planta a fost preluata de britanici din India in sec. al XIX-lea si folosita ca ingredient al apelor de colonia. Vetiverul se foloseste mai ales in parfumurile barbatesti, ca fixativ. Are un miros greu de definit, cald, de pamant umed, lemnos, cu miros usor de fum, eventual de arahide.

Vetiver
Yerba Mate (Ilex paraguariensis)= arbore din America de Sud, cu frunze vesnic verzi, aromate, care sunt folosite pentru prepararea unui ceai.
Yerba Mate


Yuzu = este o citrica, fruct al arbustului Citrus reticulata, raspandit in tarile estice ale Asiei (China, Coreea, Japonia). Fructul, in functie de stadiul de maturizare, poate avea culoare verde sau galbena, fiind asemanator unui grape fruit, dar putin mai mic. In parfumerie se foloseste uleiul extras din coaja lui yuzu.


Yuzu



Zagara (lb. italiana)= termen folosit pentru neroli, flori de portocal.

Zibeta (civette in lb. franceza)= mamifer de talie mica din familia Viverridae, ale carei glande perianale produc un fluid de culoare alba, cu miros puternic de excremente. Acest fluid, cand este diluat, are miros de mosc si flori.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.