Pagini

Faceți căutări pe acest blog

25 martie 2012

Marc-Antoine Corticchiato




Marc-Antoine Corticchiato, probabil cel mai titrat dintre parfumierii francezi, s-a nascut in 1960 la Casablanca, in Maroc, provenind dintr-o familie originara din Corsica. Copilaria si-a petrecut-o in Maroc, parintii lui avand livezi de citrice in zona orasului Azemmour. In vacante mergea in Corsica, la Cutolli Corticchiato, localitate din sudul insulei, de  unde proveneau parintii lui. Crescut in proximitatea naturii, a fost fascinat de parfumurile naturale, mirosul de citrice si de mirodenii, in Maroc si maquis-ul corsican, atat de drag si unui alt corsican devenit celebru, Napoleon Bonaparte. Aceste mirosuri vor fi evocate mai tarziu in parfumurile Azemour/ Les Orangers si Eau de Gloire.

Azemmour

Cutolli Corticchiato


La 8 ani incepe sa faca echitatie, devenind un pasionat al curselor de obstacole si chiar obtinand performante notabile. E prilejul de a descoperi noi mirosuri, de cal si de piele si de a-si dezvolta dragostea fata de animale. Si ele vor ramane in memoria lui olfactiva si , mai tarziu, vor fi transpuse in doua parfumuri : Equistrius (numele calului sau favorit) si Cuir Ottoman, un parfum opera de arta. Dupa o copilarie frumoasa intr-un spatiu idilic si intr-o atmosfera incarcata de sentimente si tandrete, urmeaza un moment tragic in istoria familiei Corticchiato. Dupa ce Marocul isi dobandeste independenta, sunt nationalizate proprietatile marocane ale familiei. La scurta vreme ii moare si tatal, iar el, impreuna cu mama si cele doua surori, se vad nevoiti sa se reintoarca in Corsica, unde isi reiau viata de la 0. Dupa terminarea liceului, decide sa renunte la dragostea lui mai veche, echitatia, si se dedica studiului. Face studii de chimie la Universitatea din Corsica si ulterior studii doctorale la Uuniversitatea din Nice. Obiectul sau de studiu are legatura si cu copilaria si cu cariera lui ulterioara : o noua tehnica de analiza a extractelor din plante aromatice prin rezonanta magnetica nucleara. Intrat pe acest fagas, cu cunostiinte solide de chimie, urmeaza cursurile celebrei ISIPCA de la Versailles. In urmatorii ani lucreaza in domeniul aromoterapiei, iar in 2001 intemeiaza o unitate de productie in Madagascar, care produce uleiuri esentiale. In anul 2003 isi intemeiaza propria-i casa de parfumuri, Parfum d’Empire, avand ca logo o cununa de lauri, care ne face sa ne gandim la civilizatiile majore ale antichitatii, cea greaca si cea romana. Numele casei aminteste indirect si de un mare imperiu, cel napoleonian, desi Marc-Antoine Corticchiato declara ca l-a admirat pe Napoleon Bonaparte doar atata vreme cat a fost Buonaparte, un corsican entuziast, romantic, generos, ambitios, suplu si frumos care a plecat din Corsica ca sa cucereasca lumea. Corticchiato pare a fi si el o fire romantica, sensibila, interiorizata, pasionat de muzica clasica si istorie, dar la fel de ambitios ca si ilustrul corsican ajuns imparat. El va crea insa un imperiu al parfumului, folosind esente naturale de cea mai mare noblete pe care le amesteca cu arta si stiinta. Lui Bonaparte  si perechii sale, Josephine, le va dedica fiecaruia in parte cate un parfum : Eau de Gloire, respectiv Eau Suave. Cred ca nu este intamplator ca Eau de Gloire este primul parfum al casei, aparut chiar in 2003. Toate parfumurile casei au amprenta unicitatii si sunt prilej de meditatie si bucurie olfactiva. In egala masura, sunt prilejuri de intoarcere in trecut, in istoria marilor imperii si a personalitatilor cu rol marcant. Latura lor cea mai fascinanta este evolutia care le face dinamice, surprinzatoare. Corticchiato ne povesteste istoria prin mirosuri. In egala masura, casa Parfum d’Empire produce lumanari parfumate.

Lista parfumurilor create de Marc-Antoine Corticchiato :

Eau de Gloire-2003
Eau Suave-2005
Ambre Russe-2005
Cuir Ottoman-2005
Iskander-2006
Equistrius-2007
Fougere Bengale-2007
Osmanthus Interdite-2007
Aziyadé-2008
Yuzu Fou-2008
3 Fleurs- 2009
Wazamba-2009
Azemour Les Orangers-2011

Pentru informatii suplimentare, a se vedea:
http://www.parfumdempire.fr/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.