Pagini

Faceți căutări pe acest blog

22 noiembrie 2014

Provence cea frumos parfumata si colorata







Suntem atrasi de marile orase ale lumii, de plajele intinse, cu nisip fin si de hotelurile de 5 stele care-ti promit totul, dar care iti ofera toate cam aceleasi lucruri, am vazut Parisul si traim cu iluzia ca am vazut Franta si ca i-am inteles spritul. Nimic de zis, Parisul este un oras fascinant in care nu te plictisesti niciodata, dar Franta este incantatoare si in provincie, mai ales la tara. Nu exista sat din Provence care sa nu te cucereasca cu firescul lui cotidian, iar o calatorie olfactiva in Provence este , in fapt, o apropiere de natura si de aromele ei.
L’Occitane en Provence este un brand cunoscut, cum cunoscute sunt si Fragonard, Galimard si Molinard din Grasse, dar in Provence sunt multe familii care si-au legat viata de delicatele mirosuri florale, producand la scara mica parfumuri si produse de ingrijire frumos mirositoare. Sunt fabrici mici, cu 30-40 de angajati, care fac cam aceleasi produse ca si L’Occitane sau Fragonard, dar nu au avut sansa sa devina la fel de cunoscute. Vand parfumuri simple, de obicei soliflore, dar curate, facute din uleiuri esentiale, fie in mici boutique-uri, fie pe internet. Pretul lor este derizoriu fata de cel al brandurilor consacrate, iar explorarea ofertei lor pe internet poate fi interesanta. Alaturi de produse parfumate, multe dintre aceste magazine vand si alte produse tipice locului : ierburi parfumate, flori uscate, ceramica, dulciuri, miere de albine, textile brodate. Desigur, se mai strecoara si kitschuri printre suveniruri, dar asa este peste tot. Am ales cateva site-uri interesante care, prin oferta lor, te transporta realmente in Provence cea frumos parfumata si colorata.

Eleven , o fabrica moderna din Grasse, care isi vinde produsele pe site-ul Les parfums de Grasse, iti ofera parfumuri feminine, masculine si pentru copii, cu atomizor sau roll’on. Am selectat dintre ele Parfum d’été care nu este fotosensibil si poate fi purtat si la soare. La acestea se adauga sapunuri de Marsilia, care se vand in port-savon din ceramica, parfumuri de ambient si chiar un parfum antitantari cu miros de geranium si citronella.





La Bastide des Aromes , tot din Grasse, ofera cam aceeasi gama de produse, la care se adauga lumanarile parfumate, sarurile de baie. Are ambalaje apetisante si preturi foarte mici, o apa de colonia de 500 de ml, oferita intr-un flacon care aduce aminte de parfumeria sec.al XIX-lea, costand 22 de euro. De aici pot fi achizitionate si uleiuri esentiale la flacoane de 10 si 30 ml sau uleiuri vegetale la flacoane de 100 ml.


Lothantique este o firma familiala din Haute Provence care a inceput prin a avea o mica fabricuta care facea distilate din plante. In 1987 afacerea a luat amploare si a inceput sa produca o gama larga de produse parfumate. In magazin se vand doua colectii, Lothantique si  Amelie et Melnie. Brandul are mai multe linii de produse, pentru fiecare linie avand o gama impresionanta de produse : apa de toaleta, crema de corp, crema de maini, sapun solid si lichid, sare de baie, parfum ambiental, lumanare parfumata. E greu pana iti alegi aroma preferata, oferta fiind bogata. Ambalajele sunt seducatoare, potrivindu-se de minune unui budoir romantic. Exista si produse de curatenie care-ti fac casa luna si frumos parfumata.





Durance   este o alta afacere de familie. Dupa ce ai intrat in biblioteca parfumata si ti-ai ales aroma preferata, iti cauti  ape de toaleta, creme de corp si de fata, gel de dus, sapun, lumanari parfumate, saruri de baie. Nu este usor sa alegi.


Plantes et Parfums pe langa rasfatul parfumurilor si al produselor de ingrijire, are in oferta mustar, ierburi de Provence, ulei de olive, mirodenii. E frumos magazinul, e o placere sa-l vizitezi.


Collines de Provence  are oferta deja obisnuita de produse de ingrijire. Romania nu este pe lista alesilor, dar cred ca, daca va doriti ceva, se poate cere prin email.

Compagnie de Provence iese din designul tipic rgiunii si ofera toate produsele de ingrijire din lume in recipiente cu design modern. Tarile de est sunt din nou excluse de pe lista favoritilor. Sincer, n-am sa inteleg niciodata aceste limitari, mai ales cand este vorba de tari din Uniunea Europeana.


Saveur du Jour  ne ofera, pe langa sapunuri  si alte chestii parfumate cu lavanda si alte specialitati provence-ale: macarons, dulciuri.

Jeanne en Provence este un brand mai cunoscut, indexat si de forumurile de parfumuri, inclusiv de Fragrantica. Ii puteti gasi produsele prin cautari succesive. Din pacate, site-ul brandului nu este deschis cumparatorului din Romania. Terre Dorres, brand din Villfranche, specializat in primul rand in sapunuri ne este, de asemenea, inaccesibil, dar produsele acestor branduri, pe topaite, pot fi gasite accidental pe alte site-uri.




Provence-Online  are produse ale mai multor branduri si s-ar putea sa gasisti aici  ce nu ati putut cumpara pe alte siteuri. Gasiti inclusiv textile decorative frumusele.


V-as fi trimis in vizita si la Provence-shop, dar Romania este una dintre putinele tari care nu exista in lista magazinului, chestie care face imposibila orice cumparatura. Am uitat sa ma uit daca Albania este in lista :)
Souvenirs Provencaux este un magazin cu de toate: uleiuri esentiale, sapunuri si alte produse de ingrijire, ape de toaleta, ceramica, textile si suveniruri. 
Exista si in Romania un magazin online numit Petite Provence, dar, cu exceptia a doua produse de la Collines de Provence si cateva de la Savonerie Pilon du Roy, restul provin de la branduri care promoveaza produsele naturale, dar care nu au nicio legatura cu Provence.
Provence Fragrances mi-a placut in chip deosebit caci are ceramica mult mai variata, o oferta foarte buna de uleiuri esentiale care se vand si la doze de 50 ml, foarte multi pigmenti naturali la preturi foarte bune.
Un magazin dedicat in exclusivitate lavandei de Provence este Le Chateau du Bois. Gasiti aici tot ce se poate din lavanda. Eu tanjesc dupa un borcan de miere.



2 comentarii:

  1. Multumim tare mult, Hertha, pentru toate informatiile, sunt foarte bine-venite! Sper s-ajung prin zona, plecam si noi acum in Franta (in Foix, mai precis), aproape tremur de nerabdare..!
    Mi-am luat Calypso, sunt incantata, cel putin pentru o vreme a detronat orice alt parfum! E chiar minunat si-ti multumesc, nu l-as fi cumparat daca nu era recomandarea ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur atunci de doua ori: o data ca ai luat un parfum care-ti place, a doua oara ca mergi in Franta.Sper sa ai vreme buna caci este in sud, lg .Toulouse . Poate mergi si in Andora. Eu intotdeauna am ajuns toamna in Franta, dar nu am depasit 20 noiembrie. Sunt sigura ca va fi minunat, e plin de istorie Foix. Sa cumperi 1 litru de ulei esential de lavanda! Eu as face baie in lavanda ,asa ca vorbesc serios. La producatorul direct 1 litru costa in jur de 70 de euro. Te invidiez pentru calatoria ta.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.