Pagini

Faceți căutări pe acest blog

29 decembrie 2014

Curcuma




Zisa si « sofran indian » caci India este cea mai mare producatoare, Curcuma longa este o planta erbacee perena, originara din SE Asiei,  inalta de 60-90 cm. Face o floare cu petalele etajate, de culoare alba, roz sau ciclam. Partea plina de virtuti a plantei este tuberculul, asemanator cu cel al ghimbirului cu care se si inrudeste.
Acesta se usuca si este folosit sub diferite forme. Prin macinare se obtine o pulbere de culoare galben-portocalie care este utilizata drept condiment mai ales in bucataria indiana fie ca atare, fie in combinatie cu alte pulberi sub forma de curry. Aceeasi pulbere poate fi folosita drept colorant natural, dand o culoare galben- portocalie foarte frumoasa. Eu am folosit-o cu succes la colorarea sapunurilor. Din radacinile uscate, prin distilare se obtine si un ulei esential cu aplicatii medicinale. Pulberea si uleiul esential au proprietati antiinflamatorii putand fi folosite in tratarea artritelor. Au si proprietati antioxidante si sunt promovate mai nou in tratarea cancerului. Uleiul esential se foloseste destul de rar in parfumerie, printre parfumurile care-l contin numarandu-se 888 de la Comme des Garcons, Lys Fume de la Tom Ford si Oillet Bengale de la Aeades de Venusatas. Mirosul lui este lemnos, picant si caldut. N-as zice ca are mari virtuti olfactive, dar rezultatul final depinde mult de amestecul in care este integrat. Imi pare o nota in primul rand masculina.
In India, curcuma este considerata plant sfanta, dar... ce nu este sfant in India?

Tubercul de curcuma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.