Pagini

Faceți căutări pe acest blog

29 iunie 2015

Salicilatul de benzil



Wow ! Ce minune de substanta sintetica ! Ea mi-a adus de doua ori fericirea : o data ca miroase extraordinar de frumos, a doua oara pentru ca mi-am verificat performantele olfactive. Salicilatul de benzil nu este perceput de foarte multi oameni, ei spun ca este o substanta fara miros, apoi o alta categorie il confunda cu moscul.
Desi este minunat ca miros, salicilatul de benzil nu este un ingredient scump. Este si a fost folosit foarte mult ca fixativ in parfumurile florale, mai ales in acelea cu note de garoafa, liliac sau cu flori albe. Luca Turin vorbeste despre efetul magic al acestui ingredient, spunand ca el da o textura satinata parfumurilor. Mai are si alte calitati: imblanzeste aldehidele alifatice si domoleste efectul buruienos al notelor verzi. Sunt cateva parfumuri celebre care l-au folosit : Fidji, L’Air du Temps si Alien. Iasomia extraterestra din Alien, garoafa superba din L’Air du Temps cred ca sunt cele mai bune exemple pentru intelegerea efectelor sale intr-un parfum. Probabil ca una dintre cele mai mari doze s-a folosit in L’Air du temps , in jur de 15%. Salicilatul de benzil s-a folosit mult si in produsele pentru protectie solara, azi a cam fost inlocuit cu alte substante mai performante sau mai sigure. In egala masura, il gasim in compozitia unor creme, vopsele de par, demachiante. Azi utilizarea lui a fost restrictionata de IFRA fiind considerat alergen. Nu stiu cum se face, dar majoritatea materiilor prime frumos mirositoare, au ajuns pe lista neagra.
Am ajuns si la miros. Este un floral foarte subtil, asa ca o adiere de vant de primavara, dulce, usor balsamic, care mie imi miroase ca luminita serii (primula de noapte). Ceva din acest miros se regaseste si in garofita de gradina , de aceea nu este intamplatoarea folosirea salicilatului de benzil, impreuna cu eugenolul si izo eugenolul la restituirea garoafei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.