Pagini

Faceți căutări pe acest blog

29 martie 2016

In sfarsit...un alambic!


N-am mai scris de cateva zile nimic caci primavara eu construiesc, de fapt repar. Repar de 14 ani si nu stiu daca voi termina vreodata. In plus, am mai avut o preocupare care mi-a luat ceva timp : achizitionarea unui alambic. Desigur ca nu-mi propun sa fac tuici cu el, ci doar hidrolate, eventual uleiuri esentiale, daca se va putea. Dupa ce am examinat ofertele, am optat pentru un alambic foarte mic, de 5 litri. Poate ca unul de 10 litri ar fi fost mai bun si mi-ar fi marit sansele de a obtine si uleiuri esentiale. Este un alambic traditional, din cupru, facut dupa model arab. El permite atat distilarea cu apa, cat si distilarea cu apa si abur. Partea inferioara este recipientul pentru apa, cea de mijloc, in forma de coloana, este prevazuta jos cu o sita peste care se aseaza plantele, iar recipientul de sus este de racire si de transformare a vaporilor parfumati in hidrolat, hidrolat care se scurge prin acea teava laterala. Azi i-am mai cumparat niste accesorii, mai precis niste furtunase din silicon si o sursa de apa necesara racirii aburului care va fi un bidon prevazut cu un robinet. Teoretic, instalatia ar trebui sa functioneze. Nu am probat-o inca caci in acest anotimp nu am ce sa distilez, dar astept cu entuziasm teiul, lavanda, rozele si rozmarinul. Pana la aparitia lor, incerc sa invat ceva din experienta altora, adica citesc. Candva o sa-i fac o proba cu apa ca sa vad daca nu are pierderi de lichid, daca sunt etanse toate legaturile. Deocamdata sunt incantata de el si-l privesc ca pe o bijuterie. Bijuteria este, insa, cam mare si va trebui exilata din laborator. Este foarte probabil ca va fi instalata intr-un fost garaj, acum ii spun magazie, pe care tocmai il termin de amenajat spre sfarsitul acestei saptamani. Revin cu fotografii de la fata locului dupa ce-l instalez.

6 comentarii:

  1. Spor la treaba! Abia astept primele impresii :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hertha, esti plina de surprize! Sa ai o luna cu spor la renovari/amenajari si poate dupa Paste te apuci si de hidrolate... abia asteptam povestile tale parfumate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, sunt rupta de oboseala. Acu fac curatenie de primavara in apartamentul de la etaj. Sambata si duminica zugravesc magazia din curte, iar luni car in ea tot feluri de lucruri pe care le-am pitit in tot demisolul. Voi adunati plante ca nu stiu ce distilez:). O sa merg la piata sa cumpar tei si lavanda cand or inflori.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca te ajuta cu ceva, iti trimit cu drag, atunci cand vor inflori, iasomie, crini, liliac si lavanda. Ultimele doua sunt cu semn de intrebare, fiindca liliacul meu alb abia anul trecut a inflorit prima oara (dupa 5 ani de asteptare), iar lavanda am tuns-o tare de tot acum o saptamana, sper sa-si revina. Tei din pacate nu am... Trandafiri am, dar niciunul nu miroase! Si mai am menta...multa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Din liliac nu se obtine nimic prin distilare. Stai linistita, caut eu o sursa. Lavanda cultiva multi si vor vinde cand ii incepe sezonul. Tei cumpar din Obor ca se vinde in fiecare an la kilogram.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.