Pagini

Arhivă blog

Faceți căutări pe acest blog

6 martie 2016

Mandy Aftel- Istoria parfumului

Mandy Aftel –Istoria  parfumului, Ed. Baroque Book&Arts, Bucuresti, 2015, traducere de Loredana Bucuroaia, 295 pagini.


Cartea, aparuta in 2015 in limba romana, in versiunea ei originala se numeste Fragrant. TheSsecret Life of Sscent. Titlul versiunii romanesti nu este cel mai potrivit, ba chiar este foarte derutant caci te-ai astepta sa gasesti o istorie a parfumului care incepe in Orientul antic si se sfarseste in contemporaneitate. In realitate, autoarea alege din multitudinea de materii prime folosite in parfumerie, aromaterapie si gastronomie doar 5- scortisoara, menta, tamaia, ambra cenusie si iasomia- si vorbeste despre ele, facand incursiuni in istoria folosirii lor. Cartea vorbeste mai mult despre materii prime decat despre parfumuri, materii prime care se folosesc in ritualul religios, ca remedii naturiste, in bucatarie, in parfumuri de ambient sau parfumuri de uz uman. Istoria acestor materii prime se impleteste cu experiente personale ale autoarei, cu retete medicale sau gastronomice gasite in literatura sau retete personale de parfumuri. Fiind americanca, Mandy Aftel insista mult pe istoria acestor materii prime in America, nelipsind, desigur, si incursiunile in Orient sau in Europa.  Structura cartii este foarte neasteptata caci in capitole destinate celor cinci materii prime gasesti inserate vorbe despre instrumentele parfumierului, traseul creatiei unui parfum, istoria negotului cu materii prime. Apoi apar si referiri la alte materii prime din aceeasi categorie olfactiva.
The New York Times o numeste pe Mandy Aftel “regina parfumurilor naturale”,iar cartea ei este o pledoarie pentru utilizarea materiilor prime naturale in gastronomie si parfumerie, un indemn spre o viata apropiata de natura, un omagiu adus naturii, exprimand si un atasament fata de valorile perene. Razbat din randurile cartii atitudini anticonsumiste si de simpatie fata de miscarea locavora, nascuta in America, dar actualmente si cu destui adepti in Europa, de incurajare a miscarii slow food, nascuta in anii 80 in Italia, dar azi prezenta peste tot, inclusiv in Romania, unde fast food-ul a inlocuit mancarea buna de acasa cu subproduse industriale, un interes pentru produsele artizanale. Cartea, in esenta ei, este un indemn spre a trai frumos si sanatos. O carte este buna daca inveti din ea ceva si din cartea lui Mandy Aftel poti invata foarte multe lucruri. Pasionatii de hand made vor gasi destule retete de parfumuri si idei interesante care le pot stimula creativitatea. Mandy Aftel este un om generos care-si imparte cu noi experienta de viata acumulata de-a lungul timpului, un om care nu traieste nicio clipa degeaba si care-si gaseste sau isi creaza tot timpul mici bucurii si prilejuri de desfatare. Nu intru in amanuntele fiecarui capitol, nici macar nu-mi propun sa le rezum caci este mult mai utila si placuta lectura cartii.

Spor si placere maxima la citit !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.