Pagini

Faceți căutări pe acest blog

14 aprilie 2016

Orangerie du Roy-Historiae




Initial, Ludovic al XIV- lea a fost un mare iubitor si consumator de parfumuri, avand un parfumier personal, Martial, care a creat special pentru el. Spre sfarsitul vietii, probabil obosit de excesele lui, dar si a celor de la « curtea parfumata » de la Versailles, a ajuns sa mai tolereze un singur parfum : unul proaspat, de flori de portocal. Parfumul de fata, realizat de un nas celebru, Bertrand Duchaufour, incearca sa reconstituie atmosfera olfactiva a monarhului. Cum era si firesc, creatorul incearca sa dea parfumului un miros natural caci, la vremea cu pricina, parfumurile foloseau doar materii prime naturale.

Versailles-Orangeria

La simpla lectura a notelor, parfumul pare foarte complex si mi-l imaginam ca pe un floral foarte citric, destul de ademenitor. Nu prea a fost sa fie asa. Parfumul incepe foarte dens, cu multa coaja amaruie de citrice si busuioc. Este si putin mentolat. Desi proaspat, imi pare un parfum greu si obositor, cu un exces de substanta parfumata si prea putin aer. Menta mi se pare un ingredient care putea sa lipseasca. Parfumul reuseste performanta de a fi si prea amar si prea dulce in acelasi timp, dar dulceata si-o va mai diminua pe parcurs. Ca miros este total masculin, dar nici pe un barbat nu cred ca mi-ar placea sa-l simt. Mirosul este unul de orangerie, cu mult petitgrain, parca mai potrivit ca miros de ambient decat ca parfum personal. Florile din parfum nu se simt, singura floare care reuseste sa se intrevada cat de cat din marea de frunze verzi si amarui de citrice este cea de portocal, dar si ea este plapanda. Parfumul are un aer mai degraba rustic decat citadin si mi-ar fi greu sa-i gasesc o stare, o tinuta sau un moment propice pentru utilizare. Poate la un picnic ? Cred ca, daca ma voi simti inspirata vreodata, voi incerca sa-l diluez  cu alcool si sa-i adaug niste note mai feminine caci in starea asta nu pot sa-l port cu placere, este un parfum opresiv.

Numele parfumului: Orangerie du Roy
Casa: Historiae    
Concentratie: EDT
An de aparitie: 2012
Creator:  Bertrand Duchaufour
Gen:  unisex
Descriere oficiala:
note de varf: lamaie, bergamota, potocala, petitgrain, busuioc, menta
note de mijloc: floare de portocal, ylang-Ylang, caprifoi, lavanda, cimbru, iasomie lamaita
note finale: patchouli, vetiver, muschi de stejar, mosc
Flacon: vezi fotografia

Aprecieri personale
Intensitate: destul de opulent, dar cu siaj redus
Persistenta: destul de longeviv pentru o apa de toaleta, peste 6 ore
Evaluare :  5,50-6/10


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.