Pagini

Faceți căutări pe acest blog

16 ianuarie 2012

Eau Suave- Parfum d'Empire






In timpul campaniei napoleoniene din Egipt, Josephine de Beauharnais isi face un cadou generos achizitionand, contra unei sume imense, un castel in proximitatea Parisului, Malmaison, punandu-l pe Bonaparte in fata faptului implinit. Castelul era o ruina in care ulterior s-au investit multi bani, Josephine, o mare iubitoare de flori si natura in general, implicandu-se personal in infrumusetarea acestei proprietati si incercand sa-i recreeze peisajul. Pe langa renovarea constructiei, s-au reamenajat gradinile castelului si s-au adaugat o oranjerie si o imensa sera. Au fost achizitionate peste 200 de plante exotice, necultivate la vremea aceea in Franta. Josephine iubea enorm de mult trandafirii, in gradinile castelului fiind cultivate peste 250 de soiuri. Special pentru Josephine s-au creat si trei soiuri noi, dintre care unul chiar ii poarta numele. 



Daca memoria colectiva si istoria au retinut din personalitatea Josephinei mai ales partile mai umbrite, frivolitatea si infidelitatile, Marc-Antoine Corticchiato prefera sa retina si sa accentueze dragostea ei patimasa pentru trandafiri. Eau suave isi are ca subiect trandafirul si parfumul a fost inspirat de pasiunea lui Josephine pentru aceasta floare. Parfumul a fost creat la doi ani dupa lansarea lui Eau de Gloire, parfum care comemora personalitatea lui Napoleon, devenind in felul acesta  pandantul feminin al acestuia din urma. Un parfum de rose pare, la prima vedere, un parfum banal si destul putin apetisant, mai ales in conditiile in care nu esti un fan al acestei flori. Marturisesc ca nu ma dau in vant dupa parfumurile care pun accentul pe trandafir, dar creatia lui Corticchiato mi se pare frumoasa. Nu este nici monotona, nici pacloasa, densa. E ca o gradina de trandafiri dimineata, cand mai este putina roua, si fiecare soi de trandafir isi expune cu generozitate mireasma. Compozitia este luminoasa si aerisita, chiar isi merita atributul de suava. Doar notele de inceput sunt mai penetrante, ele amalgamand trandafirul cu cateva aromatice si dand parfumului o nota orientala. Ulterior, trandafirul capata note fructate si, mai apoi, devenind tot mai diafan, note de ceai. Partea lui finala, construita pe patchuli si mosc, este tandra si placuta ca o adiere parfumata. N-am gasit nici o imagine de la Malmaison adecvata acestui parfum, asa ca am optat pentru un trandafir din soiul Josephine si un portret al lui Josephine. Ce este interesant este ca toate tablourile care i-au memorat chipul (si nu sunt putine !) nu se prea potrivesc cu defectele de caracter pe care le-a retinut istoria. Nu recunoastem in ele nici « micuta creola », gratioasa cand se ducea la culcare, de care era indragostit Napoleon, nici femeia frivola, vinovata de adulter. In aproape toate tablourile este infatisata o femeie cu o carnatie foarte alba, usor dolofana, cu un sentiment de automultumire pe fata. Un singur tablou, semnat de Andrea Appiani, pare a infatisa o femeie cu farmec care s-ar potrivi cu personalitatea Josephinei. Interesant este ca Appiani i-a facut mai multe portrete Josephinei, dar doar aceasta ne-o reprezinta mai altfel, in toate celelalte fiind o femeie banala, sedentara, plictisita de viata si prea putin seducatoare.  Chiar incep sa ma indoiesc ca personajul din tablou este Josephine.



Numele parfumului: Eau Suave
Casa: Parfum d’Empire
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2005
Creator: Marc-Antoine Corticchiato

Categorie olfactiva: chypre-floral
Gen: feminin
Descriere oficiala:
note de varf: trandafir, piper, coriandru, sofran
note de fond: trandafir fructat, persica, zmeura
note finale: mosc, patchuli

Aprecieri personale
Intensitate: initial opulent, ulterior destul de discret
Persistenta: 4-5 ore
Flacon: cel obisnuit, de forma cilindrica
Evaluare: 8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.