Pagini

Faceți căutări pe acest blog

16 ianuarie 2012

Fougere Bengale- Parfum d'Empire




Prin parfumul sau, lansat in 2007, Marc-Antoine Corticchiato isi imagineaza o calatorie a unor tineri britanici (dandy), de la sfarsitul sec. al XIX-lea, in India. Parfumul are o constructie destul de clara si sobra, autorul lui incercand sa gaseasca mirosuri simbol care sa sugereze punctul de plecare, punctele intermediare si punctul terminus al calatoriei.
Mirosul simbol al britanicilor este cel de lavanda, care aminteste ritualul barbieritului zilnic. El apare chiar in notele de start ale parfumului, insotit de un miros de tarhon care, ulterior il acopera. Asocierea celor doua este aparent excentrica, extrem de ciudata ca efect olfactiv, dar da bine. Din combinatia celor doua as zice ca  iese si un vag miros de whisky usor afumat, dar poate fi o perceptie strict personala. India este intruchipata de un miros penetrant de mirodenii (curry), la care se adauga aroma ceaiul negru de Assam, iar mai apoi, ca o imagine a savanei si a tigrului bengalez, mirosul de fan uscat. Nu stiu daca ceaiul de Assam are un miros mai special care-l diferentiaza de alte ceaiuri negre, dar eu miros de ceai nu reusesc sa percep si asta chiar ma enerveaza, caci, citind pe la altii despre acest parfum, am gasit indivizi care vorbeau despre mirosul animalic al tigrului bengalez, ba chiar de urina cu care el si-ar fi marcat teritoriul. Mai era si unul intristat si revoltat, care batea campii despre vanarea tigrului bengalez, desi parfumul asta nu-mi pare a vorbi despre astfel de cruzimi, mie imi pare pasnic, strict descriptiv. Curry isi pierde din intensitate si da in ceea ce ar putea fi, eventual, un miros de fan. Parfumul nu are nimic din tensiunea si suspansul unei vanatori de tigri. Punctul final al calatoriei ar fi palatul unui maharajah. Recunosc ca nu am reusit sa inteleg care ar fi simbolurile acestui palat. Mai trebuie sa recunosc ca nu prea  disting nici notele de tabac (si fumez !!!!), percep ceva foarte vag care-mi pare a fi tutun, dar nu sunt sigura, spre notele finale. Tot acolo ar trebui sa fie patchouli, dar eu simt doar un miros foarte discret, placut, care banuiesc ca vine de la boabele de tonka. Sa fie asta mirosul princiar ? Trecand peste aceste detalii, parfumul este foarte rafinat, special, armonios, elegant, foarte potrivit unui domn distins, mai ales daca el este britanic (dar nu dandy, caci cuvantul are si o nuanta peiorativa). Am observat ca unii il considera parfum unisex, altii mentioneaza in dreptul lui ca este un parfum masculin. Cu cei din urma as vota si eu, e mult prea sobru pentru o femeie. Daca ar fi sa-i gasesc un cusur parfumului, ar fi persistenta lui si discretia notelor finale.



Numele parfumului: Fougère Bengale
Casa: Parfum d’Empire
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2007
Creator: Marc-Antoine Corticchiato

Gen: masculin
Categorie olfactiva: fougère, aromatic
Descriere oficiala: din descrierea oficiala, cea de pe site-ul casei, nu prea reiese cu claritate care este locul fiecarui ingredient in piramida olfactiva, drept urmare  fiecare a inteles in felul lui amplasarea lor
note de varf: lavanda, tarhon
note de fond: aromatice (curry), fan
note finale: tabac, boabe de tonka, patchouli

Aprecieri personale
Intensitate: discret
Persistenta: 3-4 ore
Flacon: cel obisnuit, inalt, cilindric
Evaluare: 8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.