Pagini

Faceți căutări pe acest blog

25 septembrie 2012

Dahlia Noir/EDP-Givenchy



Iubesc parfumurile Givenchy, desigur nu pe toate, dar am capatat asa o incredere in parfumurile ei incat nu-mi pot imagina ca s-ar putea compromite cu capsunici si zmeurici roz bombon. In 2011, casa a scos varianta EDP a parfumului Dahlia Noir. Desigur am putea discuta conotatiile morbide ale numelui, dar din reclama oficiala a parfumului, din clipul de lansare, am inteles care era logica. Dahlia noir era o floare imaginara, cu un parfum sa-i zicem letal, potrivit unei femei fatale. Imaginea aleasa de casa Givenchy ca sa ilustreze parfumul este Eva Green care, desi nu este o femeie urata de felul ei, arata in clip ca o femeie nebuna si iresponsabila, scapata de la balamuc. Nefardata, malnutrita, cu obrajii supti si mai palida decat o stafie, este chiar potrivita pentru un horror si numai chip de femeie fatala nu are. Nu zic ca o femeie fatala nu trebuie sa aiba putina otrava in privire si trup de serpoaica, dar prestatia  Evei Green  dictata, desigur, de o scenografie idioata, de un machiaj neinspirat, nu are cum sa ne induca ideea de femme fatale. Asa se face ca trebuie sa uiti clipul publicitar daca ai de gand sa cumperi parfumul. Sau, mai bine, sa nu-l vezi. Sticla parfumului sa zicem ca ar fi adecvata temei. Are un design modern, este rectangulara, din cristal transparent, care lasa sa se vada o licoare roz, cu un buson elegant, asortat la culoarea florii imaginare, adica negru. Contrastul asta intre doua culori cu conotatii de bine si rau, imi aduce aminte, inevitabil, de cunoscutul parfum al aceleeasi case, Angel ou Demon. Banuiesc ca, in mare, se marseaza si aici pe aceeasi idee de frumusete demoniaca. (Eu am ales pentru ilustrarea parfumului o fiara mult mai frumoasa: Hedy Lamarr)


Hedy Lamarr 

Parfumul acum. Inceputul , notele de varf, sunt superbe, dense, opulente. Un miros de citrice (mandarina) foarte bine mixat cu piper roz si un miros floral dulce. Otrava curata ai spune, demna de o femeie fatala. Se simte bine trandafirul, e un accent pe el, dar si un vag miros fructat, de caisa parguita bine. Compozitia e asa omogena si frumoasa incat chiar ai, pentru cateva clipe, impresia ca este o floare reala, pe care nu ai avut sansa sa o mirosi. Deci totul e dens, puternic, cremos pana la onctuos. Dupa nu mai mult de 10 minute, mirosul asta floral se atenueaza sensibil, ii dispare din  dulceata si ai impresia ca parfumul s-a transformat intr-o crema sau un lapte corp. Eu am avut aceeasi impresie pe care mi-o dadea crema Niveea pe vremuri, cand avea mirosul ei tipic, de care chiar imi este dor. Deci un miros de produs de ingrijire, foarte confortabil altfel din punct de vedere olfactiv : floral, dar neatribuibil unei flori, usor amarui, cu un vag miros de migdale. Desigur ca ti se pare ciudata aceasta schimbare, dar te gandesti ca s-o fi imblanzit fiara aceea de femeie fatala si isi prezinta fata ei umana, poate chiar devine angelica inainte de a deveni senzuala, asa cum ne promitea publicitatea parfumului. Dupa vreo 20 de minute, dispare si produsul de ingrijire corporala si, desigur, te astepti la partea senzuala a parfumului desi e cam devreme, dar, cine stie ?- te gandesti- o fi fiara grabita. Pentru cateva clipe se simte destul de bine un miros de patchouli, care incepe sa-ti starneasca imaginatia si simturile, dar el moare si se instaleaza un fel de pacla mirositoare (frumos denumita de unii a fi val misterios), care contine un miros rezidual floral, un foarte vag miros de radacina de iris si o urma de patchouli si vanilie. Si pacla asta tine pana la sfarsitul parfumului. Santalul nu se simte nici macar o clipa, lipseste cu desavarsire,desi este mentionat ca ingredient al notelor de baza. Stai, mirosi si nu iti vine sa crezi. Constructia toata a parfumului este in dezechilibru. Notele de varf cu cele de fond tin, in total,  20 de minute, apoi, pana se completeaza vreo 2 ore si ceva, este pacla asta vag mirositoare, obtinuta, probabil, din spalarea eprubetelor de uleiuri esentiale. Stai si te simti ca un imbecil pacalit la alba-neagra. Adica si Givenchy ne trage tepe ? Ne-a taiat pana si vanilia de la final (i-as zice vanilia saracului), li s-or fi terminat boabele de tonka ? Deci iata ca se intampla si la case mari. De la sublim si pana la ridicol nu este decat un singur pas !

Numele parfumului: Dahlia Noir
Casa: Givenchy
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2011
Creator:
Categorie olfactiva: floral
Gen: feminin
Descriere oficiala:
note de varf: mandarina, piper roz, mimoza
note de fond: trandafir, iris, patchouli
note finale: santal, boabe de tonka

Aprecieri personale
Intensitate: initial opulent, ulterior foarte discret
Persistenta: putin peste 2 ore
Flacon: vezi textul
Evaluare: 4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.