Pagini

Faceți căutări pe acest blog

23 noiembrie 2012

Fleurs d’Oranger- Serge Lutens





Serge Lutens cred ca a facut o gluma cand si-a botezat parfumul acesta. Ce poti sa astepti de la un parfum cu acest nume ? Eu ma asteptam la un parfum lejer de vara, cu un miros proaspat. Imi si imaginam un regal intr-o livada de portocali la ceasurile diminetii, cand florile, inca umede, se bucura de primele raze de soare.
Dupa prima pulverizare ai un soc olfactiv si ai impresia ca esti victima unei greseli de ambalare a parfumului. E un miros de violenta incredibila, dulce, dens de tuberoza si iasomie. In secundar se simt si florile de portocal care fac un fel de figuratie. Pret de vreo 30 de minute este o lupta acerba intre tuberoza si iasomie. Daca in prima faza tuberoza este cea care reuseste sa se impuna, in final este castigatoare iasomia.  E o iasomie mai coplesitoare decat cea reala, greu de purtat. Inceputul parfumului este decadent pana la vulgaritate. Cand se mai potoleste nitel iasomia, se simte un fel de dulceata acra care nu-mi place deloc. E ca si cand ti-ai pus intr-o ceasca de ceai  6 lingurite de zahar si ai stors o lamaie intreaga. Chiar nu stiu de ce erau necesare aceste excese in dozarea ingredientelor. E un infern parfumat cu exces de dulceata si de acreala. Ti se strepezesc dintii , atat este de acru. Ati mancat vreodata o mancare in care toate ingredientele erau bune, dar mancarea era oribila ? Cam asta  simt eu cand miros parfumul. Teroarea asta olfactiva care te aduce in pragul colapsului cerebral tine cam 30 de minute, dupa care actorul secundar, floarea de portocal, se insinueaza lent in compozitie , ajungand dominanta. E o floare dulce-acrisoara, densa, coapta pana la fanare, care nu-mi pare a avea prospetimea si zveltetea la care m-as fi asteptat. Azemour de la Parfum d’Empire ramane pentru mine cea mai frumoasa interpretare olfactiva a florii de portocal. Parfumul devine usor purtabil dupa vreo 2 ore, cand, insa, devine liniar, ramand cam acelasi pana la disparitie. Acum este un parfum al florii de portocal.
Parfumul circula in doua variante, fiind relativ recent reformulat. Sincer, nu stiu ce varianta am, banuiesc ca este varianta mai recenta caci l-am cumparat de putina vreme. Varianta reformulata, se spune pe net, este mai aerisita, mai usor de purtat si cu mai putine condimente.

Numele parfumului: Fleurs d’Oranger
Casa: Serge Lutens
Concentratie: EDP
An de aparitie: 1992 sau 1995 ( ?)
Creator: Christopher Sheldracke

Gen: feminin
Categorie olfactiva: floral
Descriere oficiala:
note de varf: floare de portocal
note de fond: iasomie, tuberoza, trandafir alb
note finale: mosc, hibiscus, chimen



Aprecieri personale
Intensitate: opulent
Persistenta: 7-8 ore
Flacon: standardul casei
Evaluare: 5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.