Pagini

Faceți căutări pe acest blog

3 ianuarie 2013

Youth Dew- Estee Lauder






Un parfum colbait, uitat de lume, creat de Josephine Catapano in 1953, parfumiera de mare talent care a creat si Fidji pentru Guy Laroche. Multi spun ca este un parfum pentru bunicute de 80 de ani. Mare pacat ! Este un parfum « pour les connaisseurs ».
Cine este familiarizat cat de cat cu parfumurile de nisa actuale, cine iubeste parfumurile cu rasini, va constata ca acest modest parfum, care acum costa 170-180 lei, este stramosul si sursa de inspiratie a multor parfumuri de nisa actuale, care au preturi de cel putin 3 ori mai mari. Cu ce este mai bun Fiori d’Ambra de la Profumum Roma care costa 790 de lei ? Nu este nici pe departe la fel de complex ca Youth Dew.
Lista de ingrediente a parfumului este foarte lunga si este greu sa le identifici pe toate. Pe unele le simti, pe altele nu. Debutul parfumului este foarte aspru, intunecat si baritonal, un buchet de flori presarate cu scortisoara si cuisoare . Rasinile sunt prezente inca din notele de varf si sunt atat de puternice incat e greu sa simti componentele florale ale parfumului. Ma intriga insa ca pe site-ul oficial al brandului nu este trecuta la note nicio rasina. In notele de fond se percepe o iasomie usor indolica, pasagera si o lacramioara foarte timida. In rest, sunt stapane cuisoarele, scortisoara si rasinile, parfumul fiind un balsamic puternic. Parfumul este sobru si auster si, desi e catalogat ca parfum feminin, poate fi purtat fara grija si de barbati. Daca il gasiti prea asupru, se poate stratifica cu un parfum de vanilie care sa aiba si putina dulceata. Chiar m-a impresionat acest parfum care, pentru mine, este atemporal. Trebuie sa spun, insa, ca am doua flacoane. Parfumul din flaconul mai vechi si-a pierdut din notele de varf si este mult mai bland decat parfumul din flaconul nou. Cel de-al doilea imi pare chiar greu de purtat. Cu siguranta a trecut prin reformulari caci are muschi de stejar.

Numele parfumului: Youth Dew
Casa: Estee Lauder
Concentratie: EDP
An de aparitie: 1953
Creator: Josephine Catapano


Gen: feminin

Descriere oficiala:

note de varf : narcisa, lavanda, trandafir

note de fond: iasomie, lacramioara, condimente
note finale: muschi de stejar, vetiver, patchouli

Aprecieri personale
Intensitate: medie
Persistenta: in jur de 5-6 ore
Flacon: bitronconic, auriu sau din cristal transparent
Evaluare: 8/10










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.