Pagini

Faceți căutări pe acest blog

15 martie 2013

Variabilitatea mirosului unui parfum


Poate avea un parfum miros diferit in functie de persoana care il foloseste ?


Trebuie sa ne gandim ca parfumul, cu chimia lui, se intalneste cu epiderme foarte diferite, fiecare cu chimia ei, si intra in relatie cu ele. S-a creat un fel de mit al PH-ului cu care te intalnesti in fiecare parfumerie. Nu exista vanzatoare care sa nu-ti spuna poezia conform careia PH pielii influenteaza mirosul parfumului. In realitate PH pielii influenteaza nu mirosul ci longevitatea parfumului. In mod normal noi avem o piele usor acida. Ce inseamna asta ? PH se masoara pe o scara de la 0 la 14. Pe aceasta scara 7 este egal cu PH neutru. Tot ce este sub 7 este acid, tot ce este peste 7 este bazic. Pielea are un PH intotdeauna acid (singura exceptie este la nou-nascuti care au PH neutru, deci 7), dar variabil intre anumite limite, de obicei intre 4,7 si 6,5.
Aceasta aciditate este in fapt un factor natural de protectie prin care pielea lupta cu bacteriile si se pazeste de ele. E greu de spus care e PH-ul normal al pielii, probabil cel de 5,5. Nu trebuie uitat ca la aceeasi persoana PH este variabil de la o zona la alta a corpului. Cu cat PH pielii este mai mic, cu atat pielea este mai uscata, deci PH-urile ridicate indica o piele mai grasa si mai bine hidratata. Cu cat pielea este mai hidratata, cu atat parfumul aplicat pe piele va fi mai longeviv. Cei cu pielea mai uscata , ca sa prelungeasca viata parfumului, au solutia hidratarii pielii cu o crema sau cu un lapte de corp. Ideala este folosirea unui produs cu miros identic cu al parfumului si cele mai multe dintre casele de parfumuri au produse adiacente parfumului, de genul crema, lapte de corp, gel de dus sau deodorant. In cazul in care lipseste produsul de hidratare aferent parfumului se poate folosi o crema fara miros sau  chiar o crema mirositoare care vine in armonie cu parfumul. Azi a aparut un nou concept in parfumerie, acela al stratificarii, potrivit caruia am putea crea senzatii olfactive noi armonizand fie o crema cu un parfum, fie chiar doua parfumuri diferite.
          Mirosul diferit al parfumului pe pielea diferitelor persoane  se datoreaza nu PH-lui ci altor factori ce tin in primul rand de alimentatie, deci conteaza ce mananci caci pielea noastra este un fel de oglinda a ceea ce mancam. Una este sa mananci legume, alta este sa mananci paste, peste sau carne. Ceapa si usturoiul influenteaza mult mirosul pielii si deci si al parfumului, la fel tutunul sau salinitatea pielii. Hormonii pot iarasi duce la diferente de miros. Varsta duce la modificari hormonale, la fel unele boli, la fel ciclul menstrual sau graviditatea, deci toate acestea pot influenta si mirosul parfumului. Bolnavii de diabet sau de rinichi emana, de obicei, un miros urat prin piele datorat toxinelor eliminate la nivelul pielii, asa ca cei care percep toate parfumurile ca mirosind dezagreabil ar trebui sa-si puna problema daca e de vina parfumul sau o boala nedepistata. Simtul olfactiv poate fi afectat de o serie de boli precum parkinson, schizofrenie, epilepsie care fac ca individul sa perceapa mirosuri care nu exista, fie frumoase, fie fetidice. Sunt, in fapt, niste halucinatii olfactive obsedante, cunoscute sub numele fantosmie. Deci mirosul urat al parfumurilor pe piele (in chip repetat), real sau inventat, se constituie intr-un semnal de alarma pentru individ. Temperatura corpului nu infleuenteaza mirosul ci longevitatea parfumului. Temperatura mai mare duce la o evaporare mai rapida a parfumului si, deci, la o longevitate mai mica. 
          In afara de epiderma, exista factori exteriori care pot inflenta evolutia parfumului, grabind-o sau incetinind-o, in principal temperatura si umiditatea aerului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.