Chiar printre fanaticii iubitori de parfumuri persista confuzii regretabile in jurul unor note listate
ca intrand in componenta unor parfumuri sub forma: ambra, chihlimbar sau ambra
gri. Ambra galbena sau chihlimbarul, adesea listata simplu, ca ambra, este o rasina care nu trebuie
confundata cu ambra gris care este produsa de casaloti.
Azi ma voi ocupa doar de ambra galbena, zisa si
chihlimbar, careia anticii ii spuneau foarte frumos: « esenta
soarelui apus ». Am ramas stupefiata de faptul ca multi iubitori de
parfumuri cred si sustin cu tarie ca in parfumuri se pun produse derivate din
aceasta rasina fosilizata care s-a format acum 25-40 de milioane de ani (cel
putin, caci exista si ambra cu vechime mai mare ) ca si de faptul ca multi cred
ca este o roca. Nu, nu este o roca, este o rasina. Ea are culori si nuante
variate, de obicei de la galben pana la maroniu, uneori fiind transparenta, alteori mata. De la un depozit la altul variaza caracteristicile ei. Ambra este utilizata, in principal, pentru confectionarea bijuteriilor, dar medicina
alternativa pretinde ca ar avea si calitati terapeutice ,asa cum sustineau si
anticii. Ambra este solubila in alcool si se topeste in contact cu focul, la
peste 200 de grade, dand un miros tipic de
rasina. Adesea in aceasta rasina se gasesc incluziuni constand din insecte, frunze, viermi, par, bule de aer, ba chiar si broscute, unele dintre ele extrem de pretioase stiintific pentru ca permit cunoasterea florei
si faunei din vechime.
Cele mai mari depozite de ambra se afla in emisfera
nordica, doua zone fiind foarte cunoscute datorita faptului ca poseda ambra de
o foarte buna calitate, litoralul Marii Baltice si Republica Dominicana. Ambra
din zona baltica (Polonia, Lituania, Germania, Danemarca, SE Angliei) provine
mai ales de la Pinus succinifera. Se mai numeste si succint pentru ca are un
procent (sub 10%) de acid succintic. Ea
este cunoscuta din preistorie si a facut obiectului schimbului la mari distante
inca din epoca bronzului. Asa
se explica ca, adesea, chihlimbarul baltic a ajuns in Egipt sau in Grecia epocii
miceniene. Era in produs scump, nu degeaba i se mai spune si "aurul nordului".
Ambra din Republica Dominicana este, de obicei, de culoare mai deschisa
(culoarea mierii) si a fost produsa de Hymenaea
protera, un arbore cu frunze vesnic verzi. In Republica Dominicana exista
si asa-zisa ambra albastra, o varietate absolut spectaculoasa care-si schimba
culoarea in functie de lumina.
Ambra albastra |
Desigur ca exista ambra si in alte zone, varietati care,
insa, nu au ajuns la celebritate. In Romania avem depozite de ambra in
doua zone: Olanesti, jud.Valcea, si Alunis-Colti, in jud. Buzau. Chihlimbarul
de Colti este cunoscut inca din sec. al XVI-lea, dar a fost exploatat doar in
sec.XIX-XX si in foarte mica masura. Exploatarea nu a dus, din pacate, si la
dezvoltarea unui mestesug care s-o prelucreze (desi au fost oarece initiative
in acest sens, prelucrarea ei nu s-a impus ca mestesug traditional in zona) sub forma de bijuterii, ea fiind exportata sub
forma bruta.
Revenind acum la parfumerie, este aberant sa crezi ca
ambra galbena, zisa si chihlimbar, s-ar putea folosi in parfumerie, in primul rand pentru ca ea este
scumpa si este mult mai profitabil sa faci bijuterii din ea, in al doilea rand
pentru ca o rasina fosilizata acum minim 25 de
milioane de ani nu ar mai putea sa parfumeze. Atunci cand in notele finale ale
unor parfumuri apare mentionata ambra sau (mai rar) chihlimbarul este vorba, in fapt, de un acord ambrat care
incearca sa reconstituie olfactiv ambra cu mirosul ei cald. Aceste acorduri
ambrate si le face fiecare parfumier dupa priceperea sa. De obicei, un acord
ambrat este o compozitie balsamica care contine niste rasini (cistus labdanum,
opoponax, balsam Tolu, balsam de Peru, benzoin), vanilie, boabe de tonka,
cuisoare, mosc. Daca mirositi parfumul L’Ambre des Merveilles de la Hermes va
puteti face o idee despre acest acord ambrat. Facand abstractie de notele de
varf, efemere de altfel, tot ce aveti in parfum este, de fapt, un acord ambrat.
Este exceptional de frumos si de interesant tot ce scrii, Hertha. Este o placere sa te citesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Gabriela. E cam sec , poate, pentru unii, dar nu vreau sa fac poezele ca ma pierd in figuri de stil si nu sunt la concurs de creatie literara.
RăspundețiȘtergereNu ma mai satur sa te citesc! Esti, fără "doar și poate" , o enciclopedie! Mai mult decât atât, testez și cumpar ținând cont de sfaturile tale. ..și nu am dat greș până acum. :) Mulțumesc mult, Hertha!
RăspundețiȘtergereO-la-la! Ma temeam ca m-ai abandonat!
RăspundețiȘtergereNici gând! Citesc toate articolele in timp ce-mi savurez cafeaua de dimineață! Un deliciu! :)
RăspundețiȘtergere