Pagini

Faceți căutări pe acest blog

29 iunie 2014

Ambra in parfumerie




Chiar printre fanaticii iubitori de parfumuri persista  confuzii regretabile in jurul unor note listate ca intrand in componenta unor parfumuri sub forma: ambra, chihlimbar sau ambra gri. Ambra galbena sau chihlimbarul, adesea listata simplu,  ca ambra, este o rasina care nu trebuie confundata cu ambra gris care este produsa de casaloti. 
Azi ma voi ocupa doar de ambra galbena, zisa si chihlimbar, careia anticii ii spuneau foarte frumos: « esenta soarelui apus ». Am ramas stupefiata de faptul ca multi iubitori de parfumuri cred si sustin cu tarie ca in parfumuri se pun produse derivate din aceasta rasina fosilizata care s-a format acum 25-40 de milioane de ani (cel putin, caci exista si ambra cu vechime mai mare ) ca si de faptul ca multi cred ca este o roca. Nu, nu este o roca, este o rasina. Ea are culori si nuante variate, de obicei de la galben pana la maroniu, uneori fiind transparenta, alteori mata. De la un depozit la altul variaza caracteristicile ei. Ambra este utilizata, in principal, pentru confectionarea bijuteriilor, dar medicina alternativa pretinde ca ar avea si calitati terapeutice ,asa cum sustineau si anticii. Ambra este solubila in alcool si se topeste in contact cu focul, la peste 200 de grade,  dand un miros tipic de rasina. Adesea in aceasta rasina se gasesc incluziuni constand din  insecte, frunze, viermi, par, bule de aer, ba chiar si broscute, unele dintre ele extrem de pretioase stiintific pentru ca permit cunoasterea florei si faunei din vechime.
Cele mai mari depozite de ambra se afla in emisfera nordica, doua zone fiind foarte cunoscute datorita faptului ca poseda ambra de o foarte buna calitate, litoralul Marii Baltice si Republica Dominicana. Ambra din zona baltica (Polonia, Lituania, Germania, Danemarca, SE Angliei) provine mai ales de la Pinus succinifera. Se mai numeste si succint pentru ca are un procent  (sub 10%) de acid succintic. Ea este cunoscuta din preistorie si a facut obiectului schimbului la mari distante inca din epoca bronzului. Asa se explica ca, adesea, chihlimbarul baltic a ajuns in Egipt sau in Grecia epocii miceniene. Era in produs scump, nu degeaba i se mai spune si "aurul nordului". 
Ambra din Republica Dominicana este, de obicei, de culoare mai deschisa (culoarea mierii) si a fost produsa de Hymenaea protera, un arbore cu frunze vesnic verzi. In Republica Dominicana exista si asa-zisa ambra albastra, o varietate absolut spectaculoasa care-si schimba culoarea in functie de lumina.

Ambra albastra

Desigur ca exista ambra si in alte zone, varietati care, insa, nu au ajuns la celebritate. In Romania avem depozite de ambra in doua zone: Olanesti, jud.Valcea, si Alunis-Colti, in jud. Buzau. Chihlimbarul de Colti este cunoscut inca din sec. al XVI-lea, dar a fost exploatat doar in sec.XIX-XX si in foarte mica masura. Exploatarea nu a dus, din pacate, si la dezvoltarea unui mestesug care s-o prelucreze (desi au fost oarece initiative in acest sens, prelucrarea ei nu s-a impus ca mestesug traditional in zona)  sub forma de bijuterii, ea fiind exportata sub forma bruta.
Revenind acum la parfumerie, este aberant sa crezi ca ambra galbena, zisa si chihlimbar, s-ar putea folosi in parfumerie, in primul rand pentru ca ea este scumpa si este mult mai profitabil sa faci bijuterii din ea, in al doilea rand pentru ca  o rasina fosilizata acum minim 25 de milioane de ani nu ar mai putea sa parfumeze. Atunci cand in notele finale ale unor parfumuri apare mentionata ambra sau (mai rar) chihlimbarul este vorba, in fapt, de un acord ambrat care incearca sa reconstituie olfactiv ambra cu mirosul ei cald. Aceste acorduri ambrate si le face fiecare parfumier dupa priceperea sa. De obicei, un acord ambrat este o compozitie balsamica care contine niste rasini (cistus labdanum, opoponax, balsam Tolu, balsam de Peru, benzoin), vanilie, boabe de tonka, cuisoare, mosc. Daca mirositi parfumul L’Ambre des Merveilles de la Hermes va puteti face o idee despre acest acord ambrat. Facand abstractie de notele de varf, efemere de altfel, tot ce aveti in parfum este, de fapt, un acord ambrat.

5 comentarii:

  1. Este exceptional de frumos si de interesant tot ce scrii, Hertha. Este o placere sa te citesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Gabriela. E cam sec , poate, pentru unii, dar nu vreau sa fac poezele ca ma pierd in figuri de stil si nu sunt la concurs de creatie literara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma mai satur sa te citesc! Esti, fără "doar și poate" , o enciclopedie! Mai mult decât atât, testez și cumpar ținând cont de sfaturile tale. ..și nu am dat greș până acum. :) Mulțumesc mult, Hertha!

    RăspundețiȘtergere
  4. O-la-la! Ma temeam ca m-ai abandonat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici gând! Citesc toate articolele in timp ce-mi savurez cafeaua de dimineață! Un deliciu! :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.