Pagini

Faceți căutări pe acest blog

25 septembrie 2014

Crepe de Chine-F. Millot



Nu mi-am imaginat ca am sa ajung sa miros vreodata Crepe de Chine. Este drept ca am mirosit doar o lotiune pe baza de alcool, dar care are toate aparentele unei ape de Colonia sau chiar ale unei ape de toaleta de azi fiind facuta cu alcool de 80 de grade si avand o concentratie de materie parfumanta destul de mare. Parfumul , desi nu i-a fost intretinuta imaginea, asa cum s-a intamplat cu alte parfumuri interbelice, a ramas in amintirea multora. In Osmoteca de la Versailles a fost primul parfum care a fost reprodus, semn ca este un parfum care merita un loc in istoria parfumeriei.
A fost lansat in 1925 si adulat in perioada interbelica, viata lui incheindu-se in 1968. Irma Shorell a cumparat marca si mai recent a scos in nmele brandului Long Lost Perfum o varianta moderna a parfumului, cu notele usor schimbate. Creatorul parfumului este Jean Desprez, cel care a creat, mult mai tarziu, si Bal a Versailles. Parfumul a avut o lansare de exceptie, cu prielejul Expozitiei Art Deco de la Paris, cand, alaturi de el, au mai fost lansate Shalimar de la Guerlain si  trei parfumuri de la Jean Patou, Que sait je ? fiind unul dintre ele. Totul s-a petrecut intr-o atmosfera tipic pariziana, cu dansatoare de la Moulin Roge si de la Teatrul Folies Bergere.
Parfumul este un chypre foarte verde care are in debut bergamota, aldehide si note verzi (posibil galbanum), fiind destul de opulent si, de la aldehide, si usor sapunos. Sunt insa aldehide usor suportabile, care nu te ineaca caci parfumul este foarte fresh, chiar are o raceala metalica. Partea florala din inima parfumului este subtila, rafinata si aerisita. E un buchetel floral omogen, in care cu greu poti depista trandafirul si iasomia. Parfum nu are decat un strop de dulceata, e ca un vin sec, usor astringent. Sunt rare parfumurile fresh elegante, dar asta este. Finalul aduce note de pielarie si muschi de stejar. Mi-e greu sa-l compar cu ceva, dar, ca sa va faceti o idee, pot spune ca are cam acelasi stil si impact asupra mea ca si Miss Dior L’Original EDT. Nu-i fac evaluare caci ar fi nedrept fiind doar o lotiune, nu pot compara caii cu magarii. Chiar sub forma de lotiune are o durata de cel putin 5 ore. Mi-ar placea sa miros si o apa de Colonia sau o apa de toaleta. Flaconul lotiunii este identic cu al parfumului, doar inscrisul de pe eticheta mica de sus difera. Este  un flacon foarte elegant, extraplat. Are, insa, un buson din plastic foarte colturos, care te taie la degete. Cat priveste datarea acestei editii, cred ca este post 1950 caci, pe partea din spate a etichetei, are trecuta concentratia alcoolului, chestie care apare pentru prima data la parfumuri in anul 1950.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.