Pagini

Faceți căutări pe acest blog

1 septembrie 2014

Misterul Montale



Blogosfera este plina de zvonuri privitoare la casa Montale. Ele au aparut ca urmare a aparitiei pe piata europeana si araba a unor parfumuri ciudate. Sunt parfumuri Montale care au recipientul identic, dar de alta culoare sau chiar parfumuri care, desi poarta numele brandului, nu figureaza in lista de parfumuri ale casei Montale de la Paris ( Kabul Aoud, Cashmeer Wood, Aoud Meluki, Aoud& Pine, Pure Dahab etc.).
Parfumurile mai sus pomenite nu figureaza nici in lista parfumurilor Montale vandute de Al Jazeera Perfumes din Qatar, ori Al Jazeera este distributor autorizat Montale. Parfumurile nu sunt rele, sunt de buna calitate, dar nu sunt identice cu cele « oficiale ». Mi-a fost dat sa miros doar unul singur : Amber&Spices. El are cateva note lipsa, in primul rand chimenul, dar nu numai. Parfumul dureaza cu cel putin 5 ore mai putin decat fratele lui geaman, dar de alta culoare. Parfumurile din categoria "copii" au circulat mai intai si mai mult in lumea araba, dar s-au vandut si pe Ebay, ba chiar au patruns si in Romania, vanzandu-se in magazinul online Esente de lux, posibil si in altele care au preturi in jur de 300 de lei  per flacon. In lumea araba se vand cu circa 100 de dolari si cam acesta este si pretul in Romania.

Montale original

Montale copie. A se vedea culorile diferite ale flacoanelor si acel Intl Design. Com de pe cutia copiei

Creatorul oficial al parfumurilor, Pierre Montale, este un personaj invaluit in legenda care, chipurile, a creat vreo 30 de ani parfumuri pentru crema lumii arabe, regi si printi, dupa care s-a gandit sa ofere minunatele lui parfumuri si Europei, infiintand in anul 2003 o firma in nume propriu la Paris. Problema este ca nimeni nu l-a vazut pe Pierre Montale, nu exista nicio fotografie a lui pe interneet si nimeni nu a reusit sa-i ia niciun interviu. Este motivul pentru care se crede ca nici nu exista vreun personaj cu acest nume. Pe forumurile de parfumisti exista o explicatie destul de credibila pentru editiile paralele de parfumuri Montale. Ele s-ar datora faptului ca cei doi asociati care au creat brandul, Pierre Durrani si Ammar Atmeh (palestinian de origine), ar fi ajuns in 2012 la un conflict in justitie pentru drepturile de proprietate asupra firmei. Drept urmare, Pierre Durani  fabrica in continuare parfumurile Montale in numele unei firme pariziene, iar Ammar Atmeh face si el parfumuri Montale  sub firma Montale International Design din Dubai. E greu de stiut cine este nasul din spatele parfumurilor. Pierre Durrani este parfumier, are chiar un brand care produce parfumuri. El nu este indexat pe fragrantica, dar exista parfumurile lui in magazine online si pe Ebay. Sunt parfumuri ieftine, de 20-30 de dolari.


Blogosfera crede ca, in fapt, parfumurile Montale au fost create de o echipa numeroasa de egipteni si indieni, iar Ammar Atmeh era acela care le selecta si le omologa. Altii cred ca insusi Ammar Atmeh le facea, chestie destul de greu de crezut avand in vedere numarul urias de parfumuri scoase de casa Montale, toate iesite in timp foarte scurt. Firma pariziana care produce parfumuri Montale se numeste CLD Creation Luxe Design. Pe site-ul oficial al brandului figureaza un nume de contact : Sylvie Fretier. Ciudatenia este ca aceeasi Sylvie Fretier figureaza ca proprietar al brandului Mancera lansat in 2008. Intre casa Montale si casa Mancera exista indubitabil o legatura. O dovedesc nu numai flacoanele asemanatoare care adapostesc parfumurile ambelor case, dar si un text de pe siteul oficial Mancera care spune «  creatorii parfumurilor Montale au avut un rol activ in acest proiect » (e vorba, desigur, de proiectul Mancera). Interesanta aceasta afirmatie. Poate era nevoie de ea pentru castigarea increderii clientilor. Si despre Pierre Montale s-a spus ca are o experienta vasta ca parfumier si ca a parfumat regii petrolului. Smecherii de marketing. Apoi brandul a produs in primul rand pentru tarile arabe. Eu n-am mirosit decat un parfum Mancera, Roses&Chocolate care mi s-a parut o cacofonie olfactiva. Acest lucru  ma face sa cred ca nasul parfumurilor Mancera, un alt Pierre, posibil Pierre Durrani, nu este acelasi cu creatorul parfumurilor Montale, desi amandorura le place sa se joace cu oudul. Unii sustin ca multe dintre parfumurile Mancera ar semana cu parfumuri Montale. Chiar trebuie sa probez si restul parfumurilor Mancera, poate ma pripesc. Cele doua case mai au ceva in comun: sunt amadoua foarte prolifice. Candva, sper, se vor lamuri aceste enigme legate de cele doua case de parfumuri. Deocamdata, va sfatuiesc sa nu cumparati parfumuri Montale decat din Maison Elysee sau alte magazine din strainatate care figureaza in lista de distributori de pe site-ul Montale. Ma intreb cata viata mai are casa Montale? Nu cred ca prea lunga. Deocamdata se poate constata ca Paris Gallery, care vinde in marile orase din emirate parfumuri de nisa, a eliminat din oferta parfumurile Montale. Dupa afirmatiile unor consumatori arabi, aici s-ar fi vandut primele "copii" Montale facute in emirate, dupa care ele au invadat si piata europeana.  Nu cred ca este un semn bun. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.