Pagini

Arhivă blog

Faceți căutări pe acest blog

16 noiembrie 2014

Muschiul de stejar







Muschiul de stejar (Evernia Prunastri) este, botanic vorbind, o incrucisare intre o alga si o ciuperca. Are culoare verde- gri, usor argintie si creste pe diversi arbori: stejari, cedri, pini, brazi. Absolutul de muschi de stejar este solid si are culoare maron inchis, aproape negru. Se reolteaza in anotimpul rece, de obicei iarna si primavara, fiind necesare 100 de kg de muschi pentru a obtine 1 kg de absolut. Tarile de unde se recolteaza sunt cele  din spatiul ex-jugoslav (Macedonia mai ales), Austria, Maroc. Absolutul se foloseste la doua categorii de parfumuri : chypre si feriga, fiind componenta lor esentiala. Cum miroase ? Extraordinar !
Unii il descriu ca fiind un miros cald, care amesteca mirosul de pamant cu cel de ciuperci si alge.  E greu sa-i faci o descriere, mie imi pare usor umed, caldut, putin dulceg, afumat si foarte senzual. Daca ar fi sa-l asociez cu un alt miros, l-as asocia cu cel de prune mustoase, uscate si usor afumate.

Incepand din anul 2010, IFRA a restrictionat sever folosirea muschiului de stejar in parfumerie sub motivul ca este un potential alergen. Mai precis exista posibilitatea ca 1-3% din populatie sa faca reactii alergice. Aceasta restrictionare a dus la un val de reformulari in parfumerie, fiind masacrate practic toate parfumurile care contineau un procent mai mare de muschi de stejar (Miss Dior, Mitsouko, Shalimar printre ele, ca sa nu amintim decat celebritatile). Partea proasta este ca au fost restrictionate sau interzise si alte materii prime naturale : iasomia, bergamota, melissa, balsamul de Peru, opoponaxul, absolutul de frunza de smochin (interzis total), ylang ylangul, motiv pentru care au fost bulversate si parfumurile si cumparatorul. Pana la urma, cred ca era mai corect sa se semnaleze prezenta lor in parfumuri )cum s+a si facut pentru cele restrictionate), cu indicatia, scrisa cu majuscule, « a nu se aplica pe piele ». Asta ne-ar fi afectat mai putin si pe noi, si pe producatori si patrimoniul cultural olfactiv. Dar probabil IFRA sufla si in iaurt pentru ca ne crede imbecili si incapabili sa citim o eticheta. Oricum, incidenta potentialelor alergii era foarte mica si nedovedita. Practic, azi, nu exista produs alimentar sau medicament care sa nu prezinte factori de risc, cred ca doar aerul nu ne face rau. Desigur daca  are presiunea in limite normale. Urmarile au fost multe. S-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie parfumurile sintetice si fructate de calitate precara si parfumeria europeana a importat din Orient un ingredient pana nu demult nefolosit : oud-ul. Adica am renuntat la parfumul familiar al stepelor si padurilor europene si am adoptat un miros oriental care nu exista in memoria olfactiva europeana. Mie imi place oud-ul, dar, trebuie sa recunosc ca, in prima faza, l-am respins tocmai pentru ca nu exista acest miros in  zestrea mea olfactiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.