Pagini

Arhivă blog

Faceți căutări pe acest blog

16 noiembrie 2014

Mugurii de coacaz negru (Bourgeons de cassis)




Nu sunt o fana a coacazelor negre (Ribes Nigrum), chiar nu-mi plac ca fruct, dar ideea folosirii mugurilor acestui arbust in parfumerie mi se pare geniala. Folosirea lor incepe cam prin 1950, dar ia mai mare amploare dupa anii 70'. Sunt cateva parfumuri celebre care au folosit aceasta nota : Chamade/Guerlain, Champs Elysees/ Guerlain, Cabotine/Gres. Moda recenta, a parfumurilor fructate, face ca nota sa fie azi prezenta in foarte multe parfumuri precum La Vie est Belle/Lancome, Angel Innocent/Thierry Mugler, Amethyst/Lalique, Eau de Charlotte/ Annick Goutal, L’ombre dans L’Eau/ Diptyque, Poeme/ Lancome . Dupa cum se vede este o nota de succes.
Absolutul se extrage din mugurii tineri ai arbustului, produsul final avand o culoare neagra, cu reflexe verzulii, motiv pentru care francezii ii spun « le caviar vegetal ». Cea mai importanta tara producatoare a acestui absolut este Franta, planta fiind cultivata mai ales in Burgundia. Cand il mirosi pentru prima data, nediluat, nu iti produce cea mai buna impresie. Are un miros verde-fructat, acidulat care, insa, cam aduce cu mirosul de pipi de pisica. Dupa diluarea lui cu alcool devine insa mult mai agreabil, disparand izul lui lui animalic. Se combina de obicei cu flori, mai ales cu trandafir si violeta, fiind o nota destul de persistenta care acopera zonele de varf si mijloc ale piramidei olfactive. Planta are si intrebuintari gastronomice, dar e frecvent folosita si in industria farmaceutica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.