Pagini

Faceți căutări pe acest blog

1 februarie 2015

Hedione


Hedione este o molecula mare descoperita la sfarsitul anilor 50’ de catre Edouard  Demole de la firma elvetiana Firmenich. Numele ei este derivat din limba greaca, hedone insemnad placere, existand si o zeita cu acest nume, similara cu Voluptas din panteonul roman.
Hedione este un subtitut de succes al iasomiei, o substanta absolut  magica, folosita foarte frecvent in parfumerie. Ea a intrat in trusoul parfumeriei moderne odata cu celebrul Eau Sauvage, creat in 1966 de Edmond Rudnitska, care a folosit-o intr-un procent scazut (sub 2%). Parfumul a avut un succes enorm nu numai la barbati, dar si la femei, fiind multe care l-au purtat cu nonsalanta in anii 60. In 1972 foamea de hedione a femeilor a fost ostoita, in fine, printr-un parfum feminin, si el devenit celebru, Diorella, semnat de acelasi Edmond Rudnitska. Au urmat o serie intreaga de alte parfumuri care au utilizat hedione, unele abuzand de ea si folosind-o in concentratii foarte mari (avangardistul Odeur 53 de la Commme des Garcons). As aminti dintre ele CK One sau Acqua di Gio, primul unisex, al doilea masculin. Dar ce a facut din hedione o substanta de succes in parfumerie? Substanta are multe atuuri. Ca sa le observi trebuie sa o mirosi si sa o compari cu un absolut de iasomie sambac si un absolut de iasomie grandiflorum , dar si cu floarea reala. Seamana cu fiecare in parte, nici nu ai zice ca este un produs de sinteza, dar nu are acel miros greu, dens si usor indolic tipic iasomieireale sau absolutului. Este foarte transparenta, gratioasa, stralucitoare si radianta. Este ca o iasomie imbibata de roua diminetii, usor citrica, plina de viata si de veselie. Deci mirosul ar fi prima calitate. Cea de-a doua ar fi capacitatea mare de difuzie, ea dand un siaj devastator parfumurilor, invaluind purtatorul intr-o aura parfumata.  Cel de-al treilea atu este longevitatea destul de mare, nota durand pe carton in jur de 72 de ore. Sunt rare notele care au si impact relativ mare si longevitate, iar hedione este una dintre ele. In piramida parfumurilor este o nota de mijloc. Nu in ultimul rand , trebuie spus ca este o materie prima foarte ieftina in comparatie cu altele. Desi nu sunt o impatimita a substantelor de sinteza, trebuie sa recunosc ca hedione este una dintre putinele care m-au cucerit definitiv si cred ca nu poate sa lipsesca din paleta olfactiva a unui parfumier, mai ales ca ea face casa buna cu enorm de multe note .

2 comentarii:

  1. buna seara,de "Les parfums de Rosine" ati auzit?ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, am probat cateva, nu multe, doua sau trei. Despre brand nu pot sa zic ca mi-am facut vreo parere, dar cele probate erau fie cu un aer foarte copilaresc, fie cu o pronuntata tenta romantica, prea roz si cu prea multi trandafirasi dulci.Nu stiu, dar nu prea imi par ancorate in olfactivul contemporan, imi sugereaza mai curand "la belle epoque". Nu le-am recenzat caci asta se intampla prin 2010 si nu aveam blogul la vremea respectiva.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.