Pagini

Faceți căutări pe acest blog

3 decembrie 2015

Iris Poudre-Editions de Parfums Frederic Malle




Parfumul lui Pierre Bourdon are multe comentarii, ca nu le pot numi pe toate recenzii, pe Fragrantica. Le-am citit pana m-am plictisit. Sunt doua curente de opinie : unul, banuiesc ca e format din doamne mature, care aduce elogii parfumului si un al doilea care considera parfumul batranicios sau chiar dezagreabil. Cu exceptia a vreo 3-4 comentarii, toate sunt destul de paralele cu parfumul caci insista la nesfarsit pe iris. Irisul nu defineste acest parfum. Parfumul este un floral aldehidic in cel mai traditional sens al cuvantului, comparabil ca stil ca L’Air du Temps si, mai ales, cu Arpege-ul vechi, azi total masacrat. Lumea l-a comparat cu Chanel nr. 5 din cauza aldehidelor, dar, in afara de aldehide, nu are multe chestii comune cu Chanel nr. 5, care este un parfum abstract, in care nu recunosti nicio floare. Irisul este doar o iluzie olfactiva indusa de numele parfumului. Parfumul nu este nici macar pudrat, are o textura usor cremoasa.


Pierre Bourdon este un parfumier de formatie clasica si a facut un parfum care in anii interbelici, dar si postbelici, ar fi avut un succes nebun. Este un parfum super elegant, elitist si arogant pentru blanite adevarate, pentru baluri vieneze, pentru doamne cu voaleta, un parfum cum n-am vazut sa se mai produca demult. Foloseste, e drept, aldehide, dar le foloseste cu masura si le innobileaza cu materii prime naturale, ceea ce nu se intampla cu Chanel nr.5. Genul asta de parfum nu se prea mai face azi caci ar costa o sacosa de bani, asa ca Iris Poudre este un parfum care-si merita banii. Parfumul este exploziv si spumant la inceput, cu un zbor minunat datorat aldehidelor. Ele sunt combinate  cu magnolie, ylang-ylang si garoafa, (in fapt isoeugenol).Ylang-ylang-ul da cosistenta si dulceata, magnolia da textura cremoasa, iar isoeugenolul, cu vag miros de cuisoare, aseaza un fel de ceata usor afumata peste parfum. Ulterior se simte destul de bine si trandafirul desi florile sunt remarcabil de bine mixate. Iasomia este si ea, foarte usor indolica. Compozitia florala este de mare clasa si, in ciuda faptului ca debutul este aldehidic, parfumul este aerisit si usor de purtat. Mie  imi place foarte mult parfumul, dar ma face cumplit de nostalgica caci imi aminteste de Arpege-ul de pe vremuri. Parfumul are, pe langa cele precizate de notele oficiale, multe in plus. La cum miroase, este un parfum complex, cu multe ingrediente. Cantitatea de iris este neglijabila si el se simte foarte putin si destul de tarziu in parfum. Dupa vreo doua ore de la pulverizare, parfumul se face foarte bland si mult mai discret, usor dulceag, mult mai putin floral. Este doar o amintire de flori peste care se cern nuante foarte fine, ambrate si lemnoase, printre care un santal frumos. E un parfum care evolueaza si care isi pastreaza frumusetea pe tot traseul, pana moare.

Numele parfumului: Iris Poudre
Casa: Editions de Parfums Frederic Malle   
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2000
Creator:  Pierre Bourdon
Gen: feminin
Descriere oficiala:
note de varf: bergamota, portocala, aldehide, ylang-ylang, garoafa, magnolie
note de mijloc: iasomie, crin, trandafir
note finale: palisandru, mosc, ambra, vanilie, santal, vetiver, abanos
Flacon: standardul brandului 

Aprecieri personale
Intensitate: initial opulent, ulterior intensitate medie, cu siaj frumos
Persistenta: peste 12 ore
Evaluare :  10/10



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.