Pagini

Faceți căutări pe acest blog

27 ianuarie 2012

Spezie- Lorenzo Villoresi




Spezie (condimente, in italiana)- un nume care defineste din start parfumul. Sa nu va asteptati sa gasiti o bacanie sau o piata orientala, unde fiecare planta aromatica are sertarul, culoarea si aroma ei. Spezie, ca arhitectura, seamana cel mai bine cu Piper Nigrum  si are cam acelasi public.
Piper Nigrum are, insa, mai zbuciumat inceputul. Daca ti-a placut Piper Nigrum, foarte probabil, iti va placea si Spezie. E un parfum simfonic in care e greu sa depistezi si sa evaluezi fiecare planta in parte si contributia ei la ansamblul constructiei finale. Poti, insa, evalua produsul finit. Mi-e greu sa regasesc in acest produs finit componentele parfumului insirate de Villoresi, nici nu mi-am batut capul cu asta ca nu-mi dau doctoratul in chimie si, oricum, ma depaseste problema asta. Sunt absolut convinsa ca Villoresi are secretele lui in materie de parfumerie si ca descrierile de componente sunt foarte rezumative, parfumeria, n-am nicio indoiala, este o chestie complicata si nu se face « dupa ureche ». E si arta si mestesug si stiinta (macar un dram de chimie organica). Notele de varf ale parfumului sunt destul de opulente. Pe un fond de lavanda si citrice (bergamota) se simt niste aromatice, eu nu pot identifica decat chimen si, cred, rozmarin. Exista si o nota usor disonanta, mai aspra, usor neplacuta, care-mi pare a fi data de scortisoara, dar ea dispare foarte repede. E ca si cum intr-o formatie corala, unul canta fals cateva note, apoi se drege, se reintegreaza in ansamblu. In timp, compozitia devine mai omogena, fiind si luminoasa si aerata. E ca o gradina de aromatice in care e greu sa separi mirosurile. Singurele pe care pot sa le recunosc sunt lavanda, cred,  si, aici sunt sigura, nucsoara.  Din pacate notele de varf si cele de mijloc se succed destul de repede, doar cele finale sunt mai longevive. Finalul are o omogenitate monolitica, adaugand la plantele aromatice note lemnoase de conifere. Parfumul este discret, subtil, rasat si se fixeaza atat de bine de epiderma incat ai impresia ca este propriul tau miros.E minunat caci se creeaza un fel de comuniune intre tine si parfum. 



Numele parfumului: Spezie
Casa: Lorenzo Villoresi
Concentratie: EDT
An de aparitie: 1994
Creator: Lorenzo Villoresi

Gen: unisex, dar, mai degraba, masculin
Descriere oficiala:
note de varf: bergamota, lavanda, laur, coriandru, oregano
note de fond: scortisoara, nucsoara, chimen salbatic, rozmarin
note finale: frunze de tomate, ienupar, salvie

Aprecieri personale
Intensitate: discret
Persistenta: medie
Flacon: flaconul obisnuit, hexagonal in sectiune, de culoare albastra
Evaluare: 8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.