Pagini

Faceți căutări pe acest blog

24 noiembrie 2015

Rosa Nigra-Unum




Unum este un brand de nisa italian care-l are ca fondator pe Fillipo Sorcinelli, un personaj extrem de bizar (as zice si plin de contradictii) pentru ca  are o seama de preocupari artistice, fiind in acelasi timp muzician, fotograf, pictor, designer de vesminte si , mai nou, parfumier. Toate preocuparile lui artistice sunt intr-un fel sau altul legate de biserica catolica : a cantat la orga intr-o catedrala in adolescenta, a studiat muzica sacra, creeaza vesminte pentru cler si pentru papi. Chiar primul sau parfum-LAVS (care este si numele companiei sale de design vestimantar clerical)- a fost initial un parfum de ambient, cu care au fost parfumate vesmintele papei. Ciudateniile nu se termina aici, Filippo Sorcinelli se imbraca numai in negru, este vegetarian, face sport, este tatuat si isi expune corpul tatuat in fotografii publice care imi par de-a dreptul macabre. Are un discurs filosofic destul de greu de inteles. pe care si-l expune cu zel in interviuri. In ceea ce priveste parfumul, mi-au atras atentia doua formulari. El spune ca promoveaza un alt tip de parfumerie care se rupe de cea clasica si ca isi propune sa faca parfum pentru spirit. Adicatelea, inteleg eu, el vrea sa faca abstractie de functia seductiva a parfumului si sa-l innobileze, facandu-l hrana pentru spirit.



Rosa Nigra are un nume ciudat caci el sugereaza ca ar fi un parfum dedicat unui trandafir intunecat, iar notele oficiale ale parfumului nu contin trandafirul. Mirosind parfumul, un parfum minimalist si liniar, el chiar iti miroase a trandafir pe tot parcursul sau, cu exceptia notelor de varf. De ce i-o fi spus negru nu prea inteleg caci parfumul nu este unul tenebros, dimpotriva. E cam roz la culoare. Poate pentru ca insusi creatorul lui este o fiinta tenebroasa ale carui aparitii publice sunt de-a dreptul infricosatoare. Dar fiecare are dreptul la libertate de expresie si face ce doreste cu imaginea lui. Parfumul este usor de descris caci este foarte liniar si are foarte putine note. Incepe cu un miros de anason care pur si simplu inoata in grasime. Fara nicio legatura cu inceptul, deci foarte brusc, din oceanul de grasime iese un miros floral dulce-acrisor. Greu de spus ce floare este, o fi frezia desi pentru mine frezia nu are decat un miros piperat. In timp, se instaleaza un miros asemanator trandafirului, dulceag, destul de dens si cremos.  Daca va spun ca are culoare roz cred ca realizati cum miroase. Ca un trandafir juvenil, dulce si putin fructat. Acest miros tine ore in sir. El este realizat din moscuri sintetice. Eu cred ca este o combinatie de mosc alb cu Musk Rose (o substanta de sinteza restrictionata de IFRA) si cu Cashmeran. Costa 175 de euro 100 ml. Pretul este enorm pentru ce are in el. Mie nu-mi pare un parfum pentru suflet si nici de meditatie, cum repede au scris unii in recenzii ca sa arate ca au priceput pretinsul mesaj al parfumului. Iar sa vrei sa deturnezi parfumul de la functiile lui moderne inseamna sa-l dezbraci de poezie,  sa te intorci in antichitate si sa-l consacri zeilor si clerului care asigura legatura dintre muritor si divinitate, ceea ce este aberant. Sa fim seriosi ! Eu sunt foarte reticenta la filosofii din astea pretins inalte si la batut campul pe aratura. Chestia cu simbolistica piersicii in budism, taoism, crestinism (care apare pe Fragrantica si care banuiesc ca este preluata de la producator) chiar este un truc ieftin, din care eu ar trebui sa inteleg ca parfumul asta este binecuvantat de zei si imi asigura, frumusetea, regenerarea si protectia impotriva fortelor malefice.  Deci tre sa dau fuga sa-l cumpar. Pai mai bine imi cumpar niste mosc si-l dizolv in alcool si fac un parfum care ma costa sub 100 de lei.

Numele parfumului: Rosa Nigra
Casa: Unum        
Concentratie: extract de parfum
An de aparitie: 2015
Creator:  Fillipo Sorcinelli

Gen: unisex
Descriere oficiala:
note de varf: anason, pelin
note de mijloc: frezie, piersica, santal
note finale: ambra, mosc, cashmeran

Aprecieri personale
Intensitate: medie, siaj decent
Persistenta: foarte longeviv
Flacon: standardul casei
Evaluare : 5,50-6/10


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.