Pagini

Faceți căutări pe acest blog

3 iunie 2013

Sapunuri asa-zis naturale




De curand m-am uitat pe unele site-uri care dau retete de sapun la rece. Vreau sa va spun ca m-am infiorat de ce am gasit, drept pentru care recomand verificarea atenta a tuturor pretinselor retete, altfel inlocuiti un sapun de supermarket autorizat de Ministerul Sanatatii cu un sapun care va va lasa fara piele.
Am gasit si retete bune, nimic de zis, care au indicii de curatare, spumare, duritate etc. in parametri normali. Orice sapun trebuie sa-ti curete pielea de mizerii, indicele de curatare trebuind sa fie intre 12 si 22. Sapunurile cu indice mai mic de 12 nu-si fac datoria, iar cele cu indice mai mare de 22 iti afecteaza stratul superior al epidermei. Uleiurile cu indici performanti de curatare sunt uleiul de cocos, uleiul de samburi de palmier babassu si uleiul de monoi, drept pentru care trebuie sa regasesti macar unul dintre aceste uleiuri in componenta retetei. Foarte multe retete folosesc in exces uleiul de palmier, de floarea soarelui sau de masline, grasimi de animale care, insa, nu curata. Sunt retete de sapunuri ieftine si total nefolositoare. Am gasit retete cu indicele de curatare de 34 sau chiar mai mare, care folosesc in exces uleiul de cocos (procente peste 35%), acestea vor afecta epiderma. Ceea ce este si mai grav este faptul ca am gasit retete cu soda caustica in exces, asta insemnand ca procesul de saponificare nu se va incheia, sapunul final va contine cantitati de soda caustica. Sa gasesti retete cu 60-70 de grame de soda caustica in plus, reprezentand doze aproape duble fata de necesar este foarte grav caci vor produce arsuri pe piele. Folosirea uleiurilor esentiale pentru parfumarea sapunurilor este total defectuoasa. In primul rand cantitatile indicate de retete sunt adesea extrem de mari. Am gasit retete care la 800-1000 de grame de uleiuri indicau 50 ml de ulei esential. Adica cam 4-5%. Este enorm ! Tot ce depaseste 2% devine periculos. Nu mai vorbesc ca sunt adesea folosite uleiuri esentiale care nu sunt benefice pentru piele. Cand parfumezi un sapun, trebuie sa-l parfumezi cu un ulei esential benefic pentru corp sau ten (lemn de trandafir, bergamota, lamaie verde, lavanda, grapefruit, tamaie, geranium, musetel, neroli, mirt, patchouli, santal, cistus, mandarina) in functie de caracteristicile pielii fiecaruia caci unele sunt potrivite pentru o piele grasa, altele dimpotriva. Cele mai multe sunt astringente (pentru tenuri grase) si daca le folosesti avand o piele sensibila si uscata nu este deloc bine. Cu pigmentii ar fi alta problema, dar cei mai multi uita sa-i precizeze, practic sunt incontrolabili.

In concluzie : mare atentie la preluarea retetelor. Verificati riguros indicele de saponificare al fiecarui ulei, cantitatile de soda caustica. Nu orice sapun fatos, pretins natural, este si util si sanatos. Ideea este, daca tot va faceti sapun singuri, sa faceti unul pretios si mai bun decat ceea ce gasiti in magazin . Din pacate, avem multi sapunari de profesie in ultimul timp care se gandesc doar cum sa castige bani, nicidecum la sanatatea noastra. Nu as recomanda nimanui sa cumpere cosmetice si produse de igiena de la tarabele cu produse handmade pretinse naturale, dar fara avizul Ministerului Sanatatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.