Va avertizez ca drumul spre absolut cu mijloacele din dotarea casnica este
unul greu, dar daca iubesti teiul poti incerca. Am tot vrut sa cumpar absolut
de tei, dar pretul este descurajant. Singura oferta romaneasca este una cu 183
de lei 2 ml. Ulei esential nu se gaseste nicaieri si am aflat si de ce: randamentul la distilare in cazul florilor de tei este foarte mic. Adica se obtine hidrolat, dar ulei esential extrem de putin.
Mare lucru nu faci cu cei doi mililitri care au depasit pretul aurului, asa ca am cumparat un kilogram de flori de tei, le-am curatat de frunze si am facut mai multe incercari :
Mare lucru nu faci cu cei doi mililitri care au depasit pretul aurului, asa ca am cumparat un kilogram de flori de tei, le-am curatat de frunze si am facut mai multe incercari :
1.
extract (tinctura) pe baza de alcool de 96 de grade,
diluat la 70 de grade- a iesit un alcool usor parfumat care ar putea fi folosit
la un parfum, dar nu stiu cu cat succes
2.
extract la rece prin infuzarea florilor de tei in ulei de
jojoba si vanilie- am obtinut un ulei parfumat pe care as putea sa-l folosesc
la o crema de fata
3.
extract la rece
prin infuzarea florilor de tei in ulei de palmier. A iesit si asta si ar putea
fi folosit la un sapun
N-am folosit decat mica parte din flori si pe restul le-am uscat. Dupa ce
s-au uscat mi-a venit ideea de a face un enfleurage a chaud. Poate era mai bine
sa-mi fi venit ideea inainte de uscare, habar nu am. Grasime animala nu aveam
in casa. Singurul ulei care se solidifica rapid la rece pe care il aveam in
cantitate suficienta in casa era cel de nuca de cocos, asa ca l-am folosit pe
el. Am pus circa 600 de ml intr-un vas de inox pe care l-am cufundat in alt vas
cu apa, aducand uleiul la circa 60 de grade dupa care am infuzat in el
plantele. Fiind cumplit de cald poate ca am cam grabit operatiunea. Am facut in
acelasi ulei 5 infuzari, fiecare urmata de filtrare. Banuiesc ca uleiul nu a
ajuns la saturare, dar mai multe flori nu aveam. Nu stiu care ar fi regula pentru tei, dar am vazut ca la unele plante proportia intre grasime si floare este de 1/3. A urmat mixarea uleiului
parfumat cu alcool de 96 de grade (se pune o cantitate de alcool egala cu a uleiului
ramas dupa incheierea procesului si filtrare). L-am agitat eu cat l-am agitat
intr-o sticla pana am obosit. Ideea era, desigur, ca substanta parfumata sa
treaca din grasime in alcool. Apoi am pus amestecul la congelator, sperand ca
cele doua componente, uleiul si alcoolul, sa se separe usor si bine. Am sperat
degeaba. Este drept ca o mare parte din uleiul de cocos s-a solidificat beton
si s-a depus in partea inferioara a recipientului, dar restul a ramas sus, in
combinatie cu alcoolul, sub forma unei paste care arata ca o maioneza taiata.
Am eliminat cocosul solidificat dupa care m-am ocupat de pasta aia, incercand, prin incalziri repetate, urmate de depozitare la congelator, sa recuperez
minunatul alcool de acum parfumat. E chin mare. Am recuperat o parte din el, e
drept, dar nu toata. In fotografie se vede ce am reusit sa recuperez, o
cantitate extrem de mica (14 ml) pe care urmeaza sa o las sa se mai evaporeze
din alcool si sa ajung , daca oi ajunge, la absolut.
Oricum, in faza in care
este acum, are cel mai realist miros de tei posibil. A fost o experienta
interesanta, instructiva, dar cam scumpa daca luam in calcul costul florilor de
tei (10 lei), al alcoolului (25) si al uleiului de cocos (50). Total general 85
de lei. Partea proasta este ca nu voi obtine mai mult de 2 ml de absolut si
m-am muncit atat… Dar frumosul e greu. Data viitioare voi folosi grasime
animala si fac o incercare cu petale de trandafir.
Sfarsit
Supuse evaporarii, din cele 3 cutiute miniaturale, am mai ramas cu jumatate de cutiuta de absolut, dar va asigur ca e tei adevarat, miroase superb.
Sfarsit
Supuse evaporarii, din cele 3 cutiute miniaturale, am mai ramas cu jumatate de cutiuta de absolut, dar va asigur ca e tei adevarat, miroase superb.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.