Pagini

Faceți căutări pe acest blog

11 septembrie 2014

Reintalnirea cu Arpege- Lanvin dupa 33 de ani





Cred ca lui Arpege de la Lanvin i se datoreaza in mare parte iubirea meu pentru parfumuri. L-am iubit patimas nu numai pentru ca a fost parfumul mamei mele, dar mirosea extraordinar. La vremea respectiva parfumurile nu aveau atomizoare ci niste stoppere. Mama a avut varianta EDP. Era parfum floral, foarte bogat si, desi era aldehidic, sa nu va imaginati un fel de Chanel no.5. Nici vorba!
Arpege avea peste 60 de note naturale, fiind extrem de sofisticat si feminin, rotund, imbatator. Nu era un arpegiu, ci o simfonie cu o gratie divina. Din 1981 si pana in 1999 nu l-am mai mirosit si nici nu am stiut ca a fost reformulat in 1993. Reintalnirea din 1999 a fost un soc pentru mine. Nu am mai recunoscut nimic din vechiul parfum. Cei care va povestesc ca noua varianta este o reformulare buna, nu stiu ce vorbesc si nici nu au mirosit niciodata varianta initiala. M-am minunat sa aflu ca parfumul actual, o bruta infecta, de nefolosit, a primit in 2005 premiul Fifi Award Hall of Fame. Anul acesta am avut doua reintalniri cu variante ale lui Arpege, ambele incarcate de emotie. Prima a fost cu Eau d’Arpege care, in teorie, ar fi trebuit sa fie cat de cat asemanator. Din pacate, parfumul era foarte prost conservat si n-am simtit decat niste note animalice. Ciudate aceste note caci Arpege nu avea note animalice. Era o varianta produsa in USA. Azi am avut a doua intalnire, de aceasta data chiar cu Arpege, dar in concentratie EDT. De data aceasta produs in Franta, cu un flacon intact, neinceput,  foarte bine pastrat in cutia originala. Desi nu este identic cu varianta EDP, este asemanator. Spre deosebire de varianta EDP este putin mai sapunos, fara a fi neplacut (este mai aldehidic), iar notele florale sunt mai estompate decat cele din amintirea mea. Ma gandesc ca este posibil ca notele aldehidice sa reziste mai bine la trecerea timpului decat cele de flori naturale. Este frumos inca din deschidere, o impletire rafinata de caprifoi, bergamota si piersica. Dintre flori se simte foarte bine caprifoiul, dupa care apare o combinatie de trandafir cu cuisoare care duc, inevitabil, la un miros de dianthus (garoafa de gradina). Nota de cuisoare nu era atat de pregnanta in varianta EDP. Parfumul nu mai dureaza cat ar fi trebuit si cat dura el pe vremuri, dar tot te mai bucura vreo 3 ore. E superb ! M-am bucurat enorm ca am avut ocazia sa-l miros si sa ma simt mai tanara cu 30 de ani. Sper din toata inima sa am ocazia sa-l mai miros o data si in varianta EDP. Cred ca, daca as avea un flacon de EDP bine conservat, as renunta la toate parfumurile mele actuale si l-as folosi cu parcimonie asa cum se aplica el pe vremuri, cu degetul in punctele de puls. Cand ma gandesc la acest parfum, le inteleg pe acele doamne din secolul trecut care au ramas fidele toata viata unui singur parfum. Arpege chiar merita dragoste si fidelitate totala.

Mai jos se afla doua retete de Arpege de epoca, datand din 1939.




www.perfumertalk.com .

2 septembrie 2016

Intre timp am cumparat  un Arpege in varianta Extrait. Este destul de bine conservat, dar doar partial. A pierdut multe dintre flori, se simte mai ales ylang-ylangul. Notele de final sunt foarte bine conservate Este un acord ambrat impletit cu cumarina. Chiar asa vechi cum este, dureaza mai bine de 24 de ore.

4 comentarii:

  1. Sa-l porti cu placere! Nu l-am mirosit niciodata, dar dupa cum l-ai descris cred ca merita toti banii. Nici varianta actuala nu o cunosc. Unde l-ai gasit?
    Iti doresc din toata inima sa reusesti sa gasesti si varianta EDP.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, nu l-am cumparat, Amira. As vrea eu...L-am mirosit doar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am gasit varianta mini,de colectie si m-am bucurat mult sa-l descopar,este printre putinele parfumuri care imi plac,notele de final devin in acord total cu pielea mea,fara imbacsire,fara dureri de cap,imi da senzatia unui parfum de salon,purtabil la opera.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am gasit varianta mini,de colectie si m-am bucurat mult sa-l descopar,este printre putinele parfumuri care imi plac,notele de final devin in acord total cu pielea mea,fara imbacsire,fara dureri de cap,imi da senzatia unui parfum de salon,purtabil la opera.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.