Pagini

Faceți căutări pe acest blog

30 ianuarie 2012

Dilmun- Lorenzo Villoresi




Spatiul de inspiratie al parfumului este unul legendar, oriental: Dilmun. Este o zona imprecis conturata geografic, care apare mentionata in tablitele cu scriere cuneiforma mesopotamiene, inclusiv in Epopeea lui Ghilgames. Desi localizarea ei este foarte vaga, prin expresii de genul « tara unde soarele rasare » sau  « pe marginea marii », stim despre Dilmun ca facea comert pe mare cu India, multe din produsele de lux care ajungeau in Mesopotamia ajungand prin intermediul ei: condimente, aur, fildes, tamaie.
Ea a fost ipotetic localizata ca fiind in Peninsula Arabica, pe malul vestic al Golfului Persic, undeva fie in Oman, fie in Bahrain. Unii cred ca asezarea de tip tell de la Qal’at al-Bahrain ar fi fost capitala acestei tari legendare. Legendele vorbesc despre Dilmun ca despre un precursor al Edenului biblic, o tara fara moarte, fara boala, unde domneste fericirea. Cu alte cuvinte, alegand acest nume, Lorenzo Villoresi ne propune un parfum paradisiac. 


Sunt destule comentarii pe net cu privire la parfum, comentarii care socheaza pentru ca sunt foarte contrastante. De la iubire totala, la negare totala. Cateva comentarii sunt de o duritate neasteptata, comparand parfumul cu mirosul de urina. Ce sa zic ? Felicitari, inseamna ca au o urina destul de frumos mirositoare. Barbatii il gasesc prea dulce si spun ca este un parfum feminin, femeile adesea considera ca este un parfum destinat barbatilor.
Parfumul are in centrul atentiei portocala, tot ce adauga Villoresi la citrice adauga pentru a crea nuante. In notele de varf simti un miros proaspat, usor intepator, asemanator celui emanat de frunze si de coaja citricelor. Are si putina asprime, care e departe de a fi deranjanta, oricum nu dureaza mai mult de 10 minute aceasta faza. Vag, simti si un miros de flori de portocal (neroli). In urmatoarea etapa accentul cade pe  pulpa fructului si zeama lui. Compozitia isi pierde asprimea, este mai dulce, dar n-as zice ca dulceata are consistenta mierii, cum incearca multi sa sugereze. In secundar se simte un miros de laur, iar un strop de tamaie incalzeste putin mirosul si ii da o mai mare densitate compozitiei. Olfactiv, nu sunt prea fericita de adaugarea tamaiei caci ea degradeaza prospetimea fructului. Apare si un miros slab de vanilie care da o nota usor gurmanda parfumului. Cred ca Villoresi a sacrificat fructul pentru o idee. Dilmun este un parfum din seria « fantasy fragrances », parfumuri care creeaza pe o tema. Desigur ca numele Dilmun nu este intamplator si, cand l-a ales, Villoresi nu s-a gandit la istoria economica, ci la legenda acestui tinut. Mai mult ca sigur, el a vrut sa puna accentul pe ideea ca a fost un tinut paradisiac. Cred ca portocala este pentru Dilmun ceea ce a fost marul pentru Eden, fructul oprit, iar parfumul  construieste pe o tema, aceea a pacatului originar. Asa se face ca  notele de varf pun accent pe mirosul de livada si pe coaja fructului, e faza ispitei. In notele de mijloc, parfumul este dulce ca zeama de portocala, pacatul a fost comis, fructul a fost rupt si mancat. In faza finala mai ramane o vaga idee de fruct, o amintire a placerii de a-l manca, notele alea de vanilie nefiind intamplatoare. Ca multe dintre parfumurile lui Villoresi, notele de final sunt lungi si foarte discrete. La ceea ce a mai ramas din mirosul de citrica  si de tamaie, ultima ceva mai pregnanta,  se adauga note lemnoase.


N-as zice ca parfumul este uimitor, dar este frumos, nu este o achizitie proasta. Il vad foarte potrivit pentru ambele sexe, desi faza de mijloc este, trebuie sa recunosc, putin mai feminina. Dar faza finala inclina balanta in favoarea barbatilor. Mi se pare un parfum usor de purtat, un parfum de zi.

Numele parfumului: Dilmun
Casa: Lorenzo Villoresi
Concentratie: EDT
An de aparitie: 2000
Creator: Lorenzo Villoresi

Gen: unisex
Descriere:
note de varf: citrice, neroli, trandafir, frunze verzi
note de fond: portocala amara, laur, opoponax, tamaie
note finale: tamaie, elemi, vanilie, santal


Aprecieri personale
Intensitate: discret
Persistenta: medie
Flacon: flaconul obisnuit al casei, fatetat, hexagonal in sectiune, de culoare alb-brumat
Evaluare: 7,50/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.