Pagini

Faceți căutări pe acest blog

5 februarie 2012

Aziyadé-Parfum d'Empire



Parfumul  este construit pe o frumoasa poveste de dragoste reala, care a devenit subiectul primei carti a lui Pierre Loti, publicata  in 1879- Aziyadé. In cursul unei calatorii la Istanbul, in 1877, Pierre Loti  se indragosteste de o cadana caucaziana,  din haremul unui demnitar turc, numita Hatidjé si traieste cu ea o frumoasa poveste de dragoste. La despartire, aceasta isi topeste bijuteriile si ii lasa ca amintire un inel pe care este inscriptionat numele sau. Hatidjé este Aziyadé din cartea lui Loti. Povestea are un sfarsit trist, cei doi indragostiti mor. In realitate, la scurta vreme dupa plecarea lui Loti din Turcia, Hatidjé a fost omorata, scriitorul afland acest lucru cativa ani mai tarziu, cu ocazia unui alte calatorii in Orient.



Parfumul lui  Marc-Antoine Corticciato nu este usor nici de comentat, nici de purtat. Este ca o creatie de houte couture pe care o vezi la o prezentare de moda, te rascoleste, te fascineaza, dar constati ca nu vei avea niciodata nici imprejurarea, nici capacitatea de-a o purta. O porti in amintire si ramai cu senzatia fructului oprit. Primele note sunt absolut capitavante caci aduna in ele toata dulceata Orientului :coji de portocale confiate, prune uscate si usor afumate, curmale care, toate la un loc, au ispita unui liqueur dulce. Scurte aceste note, dar ametitoare. Dupa aceasta introducere gurmanda de mare intensitate, urmeaza toate aromele Arabiei cea frumos mirositoare. Initial doua sunt perfect recognoscibile : scortisoara si chimenul si din amestecul lor iese un miros ciudat, animalic, cu  un usor iz de transpiratie. Un miros de trupuri incinse.Ulterior se mixeaza si se omogenizeaza perfect toate aceste aromatice si se naste o atmosfera calduta, tipic orientala. Inchizi ochii si poti vedea covoare scumpe de Buhara, perne moi, imbracate in matase, narghilele fumegande, chisele cu dulceata de nuci verzi, cadane lascive. Peste ele  este pulverizata parca niste tamaie si putina vanilie. Dar mai bine sa nu-i inchizi ca risti sa  cazi in extaz si sa dai in hedonism.
Frumos parfum, incarcat de exotism, senzualitate dar si un strop de mistic.
Problema este cine stie sa-l poarte ? Eu il vad mai degraba ca un parfum masculin.



Numele parfumului: Aziyadé
Casa: Parfum d’Empire
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2008
Creator: Marc-Antoine Corticchiato

Categorie olfactiva: oriental
Gen: unisex (dar, mai degraba, masculin)
Descriere oficiala:
note de varf: curmale si prune uscate, migdale, portocale
note de fond: cardamom de guatemala, labdanum, chimen de Egipt, scortisoara de Ceylon, ghimbir de China
note finale: patchouli de India, vanilie de Madagascar, mosc


Aprecieri personale
Intensitate: medie
Persistenta: medie, in jur de 4 ore
Flacon: flaconul obisnuit al casei, cu eticheta de culoare neagra
Evaluare: 8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.