Pagini

Faceți căutări pe acest blog

8 februarie 2012

Cabotine de Grès- Grès





Piata parfumurilor din Romania a fost de-a dreptul invadata de parfumurile casei Grès. Sunt putine magazine online care nu au parfumul Cabotine sau casete cadou cu parfum si produse adiacente. Preturile sunt, de obicei, foarte mici si iti cam dau de gandit. Casa Grès este cunoscuta mai ales prin parfumul Cabochard, lansat in 1959, un parfum care a fost destul de popular in Franta. Cabotine, lansat in 1990, este, in fapt, parfumul generatiei urmatoare si se doreste a fi un parfum vesel, romantic, tineresc.
Chiar subliniez asta caci am citit cateva comentarii foarte contradictorii care se inscriu in ceea ce se numeste conflictul intre generatii. In timp ce doamnele mature spun ca acest parfum se adreseaza generatiilor foarte tinere, fete tinere de 18-20 ani il resping cu dispret si  spun despre el ca este un parfum pentru femei de 40-50 de ani. Concluzia nu poate fi decat una : parfumul nu prea mai satisface nici gusturile fetelor tinere, carora le era, in principal, destinat, nici pe cel al doamnelor mature. Nu stiu de ce, dar mie parfumul imi aduce aminte de parfumurile comunismului, de parfumuri ieftine, cu miros puternic. Cica acest parfum ar fi facut furori prin Japonia. Asta imi suna foarte ciudat. Nu pot sa-mi imaginez  ca o femeie japoneza, care se extaziaza la florile cires si de magnolie, flori cu un miros atat de delicat, care isi are coltul ei cu ikebana, deci gandeste si se exprima rafinat, ar putea sa se emotioneze la acest parfum care are o duritate incredibila. Dar barfesc pe langa subiect, fara a-i face, cat de cat, o prezentare. Iata, deci si prin urmare (iubesc limba romana, e limba mea materna) parfumul ! Primele note sunt ucigatoare. Ele ar trebui sa fie fructate, cu piersici, coacaze, prune etc. Nu reusesc sa depistez niciun fruct, este doar un miros intepator, floral. Sunt momente in care parfumul imi aduce aminte de un sapun al comunismului (erau doar vreo 5-6 de toate). Era roz bombon, mirosea cam ca parfumul asta si te usturau in draci ochii de la el. Il detestam. Mirosul asta floral este cumplit de dens si de greu. Initial se simt mai tare tuberozele, ulterior domina ylang-ylang care e de-a dreptul coplesitor. Trandafirul da si el din coate si se mai strecoara din cand in cand, dar nu face fata exoticului ylang-ylang. Garoafa nu se simte deloc sau, mai bine zis, eu nu o simt. Chiar de la inceput este si o nota care strabate cap-coada parfumul si care nu stiu ce este, nu-mi seamana cu nimic din natura, dar imi aduce aminte de un detergent de covoare. Chestia asta imi da unele idei pentru viitoarea intrebuintare a acestui parfum (caci nimic nu se pierde, totul se transforma, asa spun legile fizicii), care mi-a fost oferit drept cadou de catre un magazin de parfumuri caruia i-am cam facut planul la vanzari si caruia ii multumesc pe aceasta cale. Mai am un cadou de la el, o sa va povestesc si despre acela candva. Cred ca au achizitionat prea mult Cabotine si vor sa scape de el. Dar noi, clientii fideli, oare ce vina avem ?


Dar sa revenim la obiectul dezbaterii.  Eram la notele de fond. Dupe ce se bat florile astea intre ele, vorbesc de trandafir, ylang-ylang si tuberoza doar caci garoafa este necombatanta, castigator este detergentul de covoare (ca nu stiu cum sa-i spun mirosului astuia). El dureaza o vesnicie, te exaspereaza cu tenacitatea si insistenta. Sincer, nu mai rezist sa va descriu si notele finale, trebuie sa ma spal pe maini ca nu-l mai suport. Gata ! Mi-am salvat viata, asa ca putem sa barfim putin si sticla. Este solida, lipsita de gratie, de forma unui butoi sau a unei grenade. Dopul are un pomponel (feriti-va intotdeauna de pompoane, ele sunt de rau augur !) de culoare verde, din plastic, un fel de buchet de flori nedeterminabile din punct de vedere botanic. Fara indoiala ca verdele asta vrea sa ne suceasca mintile si sa ne amageasca ca in interiorul sticlei s-ar afla un miros proaspat.
Cu chiu, cu vai, ajunseram la final. Cui ii este destinat parfumul ? Unei femei cu varsta neprecizabila, care are mult curaj si care este inconjurata de multi dusmani. V-as sugera sa va inghesuiti dusmanul in cabina unui lift, acolo s-ar putea ca efectul sa fie definitiv, adica letal. Anotimpurile mai calde sporesc puterea de atac.

Numele parfumului: Cobotine de Grès
Casa: Grès
Concentratie: EDP
An de aparitie: 1990 J
Creator: Jean Claude Delville
Categorie olfactiva: chypré-floral
Gen: feminin
Descriere oficiala:
note de varf: coacaze negre, mandarina, piersici, prune, coriandru
note de fond: trandafir, tuberoza, ylang-ylang, garoafa
note finale: violeta, cedru, boabe de tonka


Aprecieri personale
Intensitate: destul de opulent
Persistenta: 4-5 ore
Flacon: vezi descrierea din text
Evaluare: 0/10 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.