Pagini

Faceți căutări pe acest blog

8 februarie 2012

The Iceberg Fragrance- Iceberg




Iceberg este un brand italian creat in 1962, care face de putina vreme parfumuri (1989). Sincer, nici macar nu stiam ca le face pana acum vreo 2 ani cand m-am intalnit intr-o parfumerie cu o sticla absolut fantastica, cu cel mai minimalist design cu putinta: un cub de culoarea tutunului, din sticla transparenta, peste care este asezat un buson din sticla de aceeasi culoare, dar care are partea superioara aurie.
Pe fateta aurie este gravata sigla casei, un I. Busonul si sticla se inscriu intr-un paralelipiped perfect. Sticla e mica si neasteptat de grea. Are un singur cusur, acela ca unuia i-a venit ideea nefericita de a scrie pe sticla, cu auriu, ingredientele parfumului. Chestia asta ii afecteaza minunata transparenta si ii strica perfectiunea. Altfel este una dintre cele mai elegante sticle de parfum din cate stiu eu. M-am topit cand am vazut sticla si , desi nici nu stiam ca exista parfumuri Iceberg pe lumea asta, am probat parfumul. A fost ca si cum as fi incasat niste pumni pe ringul de box. Ma intalnisem cu cel mai ciudat parfum din lume, parfum care se numeste The Iceberg Fragrance. O singura data am mai avut un soc mare in materie de parfumuri, atunci cand am mirosit caviarul dintr-o alta sticla de exceptie, aceea a lui Womanity-Thierry Mugler. Mi-am revenit din knockout si, fara sa mai astept evolutia parfumului (care promitea multe), am cumparat The Iceberg. Tre sa spun ca parfumul este si foarte ieftin in comparatie cu alte parfumuri si era si o varianta de 30 ml, deci pierderea, in caz de alegere proasta, era mica. Rareori mi-a starnit atata curiozitate un parfum, abia asteptam sa ajung acasa si sa-mi ofer regalul degustarii olfactive. Descrierea parfumului este foarte complicata pentru ca parfumul este foarte versatil, nu numai ca evolueaza diferit de la individ la individ, dar il percepi altfel iarna decat vara. In plus, evolutia este extrem de rapida in primele doua etape, in fiecare moment simti altceva, abia spre notele finale parfumul oboseste si capata liniaritate. Cu alte cuvinte, se comporta exact ca un cameleon si eu acu tre sa descriu acest cameleon. In plus este si un parfum al contrastelor si contradictiilor.
Cameleon in pauza de odihna


Nathalie Gracia-Cetto, creatoarea parfumului, a mai creat un parfum minunat, Brit/Women pentru Burberry, dar cu asta chiar ma surprinde caci parfumul are ceva avangardist in el si tre sa ai ceva talent si sa stapanesti fiecare ingredient ca sa creezi un parfum atat de complex. Numai privind ingredientele parfumului, iti dai seama ca te asteapta o experienta insolita: citrice, condimente, flori, piele, vanile si-cireasa de pe tort- inghetata de fistic. Incerc sa descriu cat de cat parfumul, desi va fi o chestie extrem de subiectiva. Primele note sunt teribile : simti o bergamota care este indulcita de pere, nu e acra, dar e foarte piperata. Cu siguranta ati pus macar o data mana pe gheata si ati avut senzatia ca va frige. Cam asa este si cu notele astea de inceput. Daca iti bagi nasul in piele si mirosi ai impresia ca ti-a luat foc nasul. Parfumul deagaja o fierbinteala incredibila, dar care dureaza putin, poate un minut.  E un contrast izbitor intre bergamota care sugereaza prospetime si racoare si piperul incendiar. Subit, parfumul se cuminteste si simti doar o bergamota frumoasa, condimentata cu coriandru. In faza urmatoare, parfumul isi dezvolta latura florala. Florile apar pe nesimtite, mai intai o violeta fina, apoi bujorul. Mie imi pare ca simt si lavanda, dar nu e trecuta in notele parfumului, e posibil sa ma insel. Parfumul este discret si caldicel si ai zice ca si-a terminat cartusele din tolba. Doar bergamota mai scoate capul din cand in cand. Dar…lovitura de teatru simti o adiere de vanile si ceva ca un fum, un fum placut. Parca a fumat cineva, prin preajma, pipa cu tutun aromatizat cu vanile. E un miros fin, narcotic, dar dispare si simti aer proaspat, de primavara cu un vag miros de violeta. Cand e violeta, cand e bujor. Sunt momente in care parfumul seamana cu Lola de la Marc Jacobs, care are printre ingrediente bujorul si vanilia, deci asemanarea este fireasca. Urmeaza o faza gurmanda : inghetata de fistic si vanilie. Salivezi si te gandesti la deliciile gustative ale verii.  Offf, am obosit. Mai e o faza in care se simte pielea, dar foarte usor si una in care eu simt tamaie si vanilie. Tamaia nu e trecuta la ingrediente, dar eu asta simt.  Dar ma opresc aici caci, avand in vedere, versatilitatea parfumului, fiecare va simti altceva.  Trebuie doar sa precizez ca la frig, in anotimpurile reci, parfumul evolueaza mult mai frumos si mai interesant caci se volatileaza mai incet. Vara s-ar putea sa nu percepi aceste schimbari permanente, mai ales ca parfumul este destul de discret. Vorbeam, undeva sus, de contradictii si contraste. Sunt multe. In primul rand, parfumul este cand masculin, cand feminin, cred ca, per total vorbind, ar putea fi unisex. Apoi sunt aceste contraste intre dulce si picant, intre fierbinte si proaspat, intre gurmand si proaspat. Un parfum extrem de interesant cu bani putini, chiar merita incercat.
E greu de spus cui ii este destinat acest parfum. Cred ca ar merge la o femeie moderna, inteligenta, spontana, care mai face si ghidusii, care are simtul umorului si poarta tinute casual sau sport.

Numele parfumului: The Iceberg Fragrance
Casa: Iceberg
Concentratie: EDP
An de aparitie: 2008
Creator: Nathalie Gracia-Cetto

Gen: feminin
Descriere oficiala:
note de varf: bergamota, coriandru, pere, piper roz
note de fond: inghetata de fistic, bujor, violeta, mimoza
note finale: patchouli, note piele de caprioara, vanilie, mosc


Aprecieri personale
Intensitate: destul de discret
Persistenta: medie
Flacon: vezi descrierea din text
Evaluare: 7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.