Pagini

Faceți căutări pe acest blog

3 februarie 2012

Champs-Élysées-Guerlain






Champs-Élysées, lansat in 1996,  poarta acelasi nume ca si alt parfum creat de Jaques Guerlain in 1904, adapostit intr-o sticla de forma unei broaste testoase, dar cele doua parfumuri sunt total diferite. E drept ca exista si o editie moderna a parfumului din 1904, care are tot  o sticla in forma de broasca testoasa, lansata in 2008, dar asta nu este pentru muritori de rand : costa doar 10.000 de euro. Aceasta din urma se pare ca reediteaza vechiul parfum din 1904.



Editia 1996 este destul de controversata, in timp ce critica de specialitate este destul de dura cu acest parfum, unii mergand pana la a spune ca este o « rusine » pentru casa Guerlain, o mare parte dintre femei, mai tinere sau mai coapte, se incapataneaza sa-l iubeasca. Parfumul evoca cel mai cunoscut bulevard din lume, situat in inima Parisului, pe care bulevard, la nr. 68, exista un magazin Guerlain.



Parfumul chiar are un aer parizian, mie imi readuce in memorie, de fiecare data cand il port, nu atat celebrul bulevard, cat coltisoarele romantice sau insolite din Paris, bistrouri unde stai ca o musca la soare si iti sirotezi cafeaua, admirand spectacolul strazii, buchinistii de pe Sena, pictorii din Place du Tertre, florariile ce inunda strada, boulangeriile cu miros ametitor, magazinele de un lux coplesitor, vitrinele cele mai imbietoare din lume, femeile minione si cochete, cu un aer senin si- de ce nu ?- Joe Dassin cantand celebrul cantec cu acelasi nume. 


Primele note ale parfumului imi plac cel mai mult, un miros floral, usor fructat de la coacazele negre si putin amar de la florile de migdal. E foarte dens, dar nu este greoi, dimpotriva, este aerisit si luminos si iti da o stare de optimism, de veselie si fericire. Iti vine sa  saluti jovial pe toata lumea si sa fredonezi :

Au soleil, sous la pluie
Á midi ou á minuit
Ilya tout ce que vous voulez
Aux Champs-Élysées

Notele de fond iti par a fi liliac, dar e buddleja, care are o floare asemanatoare cu a liliacului, cu miros dulceag, care atrage fluturii. E multa caldura in parfumul asta, caldura din aia de primavara, care-ti dezmorteste oasele, te scoate din hibernare si te incarca cu energii pozitive. Parfumul e frumos pana la sfarsit, cand paleste aroma florala, mai este doar amintire a ei, ramand un miros rafinat,  dulceag-amarui, de  lemn de migdal.
Unii spun ca este un parfum de moda veche. Nu as zice asta. E drept ca are o pronuntata aura romantica si nu este atat de dinamic si pragmatic ca secolul asta, este un parfum care miroase a anii 80‘, cand oamenii socializau direct (fara internet) si aveau prieteni adevarati, se bucurau de fiecare clipa ca sa se plimbe pe jos (nu cu automobilul), sa savureze natura, nu erau atat de grabiti,  stresati, indiferenti la lumea din jurul lor. O vreme cand gaseai prilejul  si intelepciunea sa te bucuri din orice, o carte, o floare, un parfum, un zambet. Parfumul e  senin ca vremurile alea , iar mirosul lui iti staruie in amintire.




Numele parfumului: Champs-Élisées
Casa: Guerlain
Concentratie: EDP
An de aparitie: 1996
Creator: Olivier Cresp, Sylvaine Delacourte


Categorie olfactiva: floral-lemnos
Gen: feminin
Descriere oficiala:
note de varf:  flori de migdal, frunze de mimoza, coacaze negre, trandafir
note de fond: buddleja, flori de mimoza
note finale: lemn de migdal, hibiscus, seminte de hibiscus


Aprecieri personale
Intensitate: destul de opulent
Persistenta: de durata destul de lunga, minim 5 ore
Flacon: de forma arhitecturala, doua triunghiuri care se intrepatrund, cel mic reprezentand baza care-i asigura stabilitatea, cu un buson transparent, tot cu o constructie geometrica
Evaluare: 9/10


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Nu aruncati sticlele de parfum golite! In 20 de ani ele vor deveni istorie. In jurul vostru sunt multi colectionari. Pastrati-le, daruiti-le, vindeti-le.